Jesteś w » Strona główna » METEO » SP-10 » Opinie
PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Opinie stacja pogody METEO SP-10

(3.42 pkt)
Stacja pogody METEO SP-10
  • Jakość:
    3.41 pkt
  • Funkcjonalność:
    4 pkt
  • Niezawodność:
    3.06 pkt
  • Dokładność:
    2.92 pkt
  • Koszt:
    3.94 pkt
Sortuj według: data | ocena ↑ | pomocność
    • (5 pkt)
      pablo
    • Data dodania: 2013-07-02 11:09:57
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Świetna stacja za nieduże pieniądze. Ładny design. Czytelne litery. Prosta obsługa. Wahałem się przed zakupem tej stacji, ale teraz jak pies pogryzł mi czujnik zewnętrzny nie mogę bez niej żyć. Każde wyjście poprzedzało rzuceniem oka na stacje, a teraz jestem jak bez ręki. Gorąco Polecam !!
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      Trwałość, długość pracy na bateriach, łatwość obsługi.
    • Wady
      Brak możliwości dokupu czujników - nie mogę nigdzie znaleźć.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (5 pkt)
      ArcoW
    • Data dodania: 2011-02-16 14:00:15
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Mam w domu wiele instrumentów do pomiaru temperatury i wilgotności, i ten jest moim zdaniem najdokładniejszy. Ma wskazania takie jak instrument za kilka tysięcy złotych! Pozostałe moje mierniki zaniżały lub zawyżały. Może miałem farta, bo według producenta rozrzut temperatury to 2.5 stopnia, a wilgotności aż 16%. Mnie to jednak bardzo cieszy.

      Mam go już miesiąc, nic się popsuło. Dokupuję kolejne czujniki zewnętrze, bo tak dobrych jeszcze nie widziałem. Bajerów ma dużo, ale używam tylko temperatury i wilgotności. Kupił bym drugi, ale chyba będą przechwytywać sobie zewnętrzne :(
    • Zalety
      Cena.
      Dokładność.
      Wygląd.
    • Wady
      Nie za mocny wyświetlacz.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      bogdan
    • Data dodania: 2017-03-13 13:50:35
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Posiadam stacje SP-10 od początku ich pojawienia się na rynku, tj. już ładne parę lat. Jedynym zastrzeżeniem doń, to wadliwe wskazania wilgotności z czujnika zewnętrznego. Bardzo oszczędna w zużyciu baterii. Dziwię się informacjom o wadliwie wskazywanym czasie, przecież zegar to dcf77, czyli sterowany sygnałem radiowym. Albo użytkownik nie ma zasięgu sygnału, albo nie znalazł miejsca z sygnałem dcf.

      Po wymianie baterii trzeba stację ustawić prostopadle do kierunku na Frankfurt i czekać cierpliwie, przy braku ścian żelbetowych następuję szybki odbiór sygnału z Niemiec. Może posiadacz stacji nie wie, którym guzikiem wywołuje się odbiór sygnału. Należy trzymać guzik "down" do momentu pokazania się ikony antenki wskazującej sygnał, w trakcie szukania sygnału ikona mruga. Guzik ten służy również do ustawiania budzika (dwa czasy). Bywa, że naciśnięcie guzika zamiast ikony anteny wywołuje ikonę dzwonka, wtedy należy naciskanie powtórzyć.

      Dziwi mnie również fakt, że po ustawieniu lokalizacji zmienia się czas. Przecie to dcf i sam ustawia czas. Powinien zmienić się jedynie czas wschodów i zachodów. Aha, przy uruchamianiu wpierw ustawiam kanał czujki zewnętrznej, potem lokalizację, a na końcu naciskam guzik down i stacja szuka sygnału. Gdy stacja szuka sygnału dcf blokują się inne funkcje. Można zatrzymać szukanie sygnału dcf poprzez krótkie naciśnięcie guzika down.

      Ciśnieni atmosferyczne zależy od wysokości i nie należy sugerować się info z TV, na każde 100 m wysokości ciśnienie malej ok. 17 hPa i nie mamy wpływu na jego ustawienie. Mam jeszcze kilka inny stacji TechLine, Hyunday, Sencor i uważam że SP-10 jest godna polecenia.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      Prawie same.
      Czytelny wyświetlacz, niezawodna, długi czas pracy baterii, wygląd.
    • Wady
      Tylko pomiar wilgotności zewnętrznej.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 11 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      diony
    • Data dodania: 2012-05-09 13:15:34
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Posiadam stację meteo SP-10 już dwa lata i działa bez zarzutu. Baterie wymieniam raz na 10 m-cy, warunek - baterie muszą być bardzo dobrej jakości. Czujnik zewnętrzny nie może być zainstalowany blisko ramy okiennej, ponieważ przy otwarciu okna (wietrzenie mieszkania) zimą, wskazania są błędne. Czujnik nie jest wodoszczelny, więc trzeba zawinąć w woreczek foliowy, w przeciwnym razie dostanie się woda i będą błędne wskazania. Czujnik zewnętrzny najlepiej zainstalować od strony północnej i nigdy na pełnym słońcu (krótki żywot baterii).
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      Dobra jakość
      Czytelny wyświetlacz
    • Wady
      Nie odkryłem wad
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.4 pkt)
      Kleofas
    • Data dodania: 2020-03-24 14:51:23
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • 10 lat użytkowania w mieszkaniu i jestem generalnie zadowolony. I zgadzam się z większością pozytywnych komentarzy. Długo działa na baterii zarówno stacja jak i czujnik (na mrozie wiadomo krócej). Wyświetlacz daje radę, ale słabnie kontrast wraz z baterią. Czujniki dokupowałem 2 razy, bo po prostu mi upadały po zmianie baterii i rozbijały się.

      Jedyna istotna wada to pomiar temperatury około 2 stopnie zawyżony w stosunku do alkoholowego termometru. Szczególnie widoczny przy przechodzeniu przez "0" w realu. Ale błąd pomiaru jest stały, niezależnie od temperatury i można się przyzwyczaić. Możliwość błędu jest przewidziana w instrukcji obsługi.

      Czas radiowy - OK. Często obserwuję pomiar ciśnienia i słupkowy wskaźnik historii ciśnienia - to dobra funkcja. Słoneczkowo-chmurkowa prognoza wg mnie to niepotrzebne zaśmiecanie wyświetlacza. Lepiej by było spojrzeć na trend ciśnienia. Pierwsze włączenie i restart po zmianie baterii może być irytujący - instrukcja taka sobie. Na pewno kupię kolejną stację od METEO, ale z kolorowym wyświetlaczem.
    • Produkt posiadam od kilku lat
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 3 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.4 pkt)
      kameleon2005
    • Data dodania: 2009-12-16 18:15:15
    • Ogólnie ok, tylko źle wskazuje ciśnienie barometryczne.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4 pkt)
      adam
    • Data dodania: 2011-01-12 12:40:45
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Choć tego nie zaznaczono, stacja posiada parametry:
      -Temperatura odczuwalna
      -Wilgotność wewnętrzna min/max
      -Wilgotność zewnętrzna min/max
      -Temperatura wewnętrzna min/max
      -Temperatura zewnętrzna min/max

      wg producenta dokładność pomiaru wynosi:
      Temperatura: +-1,2 C
      Wilgotność: +-8 %
      Ciśnienie: +-8 hPa

      Zatem nawet jeśli stacja i czujnik umieszczone są blisko siebie, różnice we wskazaniach mogą być spore.

      Stacja posiada możliwość ustawienia wysokości n.p.m. Jednak ma ona wpływ tylko na przewidywanie pogody (wg producenta).

      Stację mam w pokoju ok. 3 m. od okna za którym stoi czujnik. Nie ma problemu z komunikacją.

      Nie ma również problemu z synchronizacją z zegarem atomowym. Kilka minut po pierwszym uruchomieniu, stacja zaktualizowała datę i godzinę. Należy zaznaczyć, że mieszkam we Wrocławiu.

      Stacja posiada wskazanie komfortu (tylko dla stacji bazowej), jeśli chodzi o wilgotność powietrza. Trzy stany: Sucho, komfortowo, mokro.

      Godziny wschodu i zachodu Słońca dostępne dla 5 miast w Polsce: Poznań, Szczecin, Gdańsk, Kraków, Warszawa.

      Co do wskazań. Teraz wg wunderground.com we Wrocławiu mamy: 5 C 87% 1014hPa.
      Czujnik zewn. pokazuje 7,7 C i 65%. Stacja 995hPa. Przy czym mieszkam na 4 piętrze, co może mieć wpływ na odczyt. Jednak różnica wilgotności jak i ciśnienia jest spora.

      Wyświetlacz posiada przyzwoite kąty widzenia. Brakuje podświetlenia. W nocy informacja jest praktycznie nie do odczytania. Trzeba zapalić lampkę.

      Stację posiadam dopiero 2 dni. Nic nie zdążyło się popsuć... Byłem bliski połamania podstawy stacji, bo dosyć ciężko wchodzi, ale się udało.
    • Zalety
      W miarę tani.
      Dobry wyświetlacz.
      Brak problemów z DCF Bezproblemowe połączenie z czujnikiem zewn.
      Dużo parametrów.
    • Wady
      Wielkość (jest dość spory)
      Wygląd
      Dokładność
      Brak podświetlenia
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 5 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.67 pkt)
      Tadeusz Dolik
    • Data dodania: 2011-04-26 17:12:09
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Instrukcja obsługi bardzo lakoniczna. Po ustawieniu miejscowości (Gdańsk), zegar automatycznie cofany jest o 1 godz. do aktualnie obowiązującego. Może ktoś pomoże mi to rozwiązać?
    • Zalety
      Duża ilość informacji.
      Czytelny ekran.
    • Wady
      Słabe podświetlenie ekranu.
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.25 pkt)
      Rysiek
    • Data dodania: 2010-07-22 21:25:34
    • Stacja ma dużo przydatnych funkcji, wykonanie dość solidne. Niska cena.
      Wady:
      czujnik zewnętrzny ma słaby sygnał i po jakimś czasie wyświetlacz w nim padł. Zarówno stacja jak i czujnik strasznie szybko wyczerpują baterie. Stacja na 2 paluszkach alkalicznych chodzi max 3 miesiące. Po wymianie baterii trzeba bardzo długo ustawiać parametry (np. lokalizacje, alarm, język itp.) Sterowanie strasznie nie intuicyjnie, zwłaszcza jak się zgubi instrukcje.
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 6 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.2 pkt)
      Bart
    • Data dodania: 2011-02-15 22:00:11
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Stacje mam dopiero jeden dzień i w sumie zbyt wcześnie żeby coś napisać, ale od razu rzucają się w oczy, wielkości błędów, które są zbyt duże. Czujnik zewnętrzny, stojący obok stacji, pokazuje zupełnie inne wartości niż stacja bazowa. Błędy nie mieszczą się w granicach błędów, o których mowa w instrukcji. Np temp. w stacji 24.5C, na czujniku zewnętrznym 22C, wilgotność na stacji 47%, na czujniku 28%.

      Ciśnienie w InHg raczej jako ciekawostka, oczywiście że można sobie przeliczyć, tylko po co przeliczać, jak można mieć coś co pokazuje już w mmHg. Ogólnie wrażenia mam mieszane, ani dobre ani złe, ale raczej to jest zabawka dla dzieci, niż coś czym można rzetelnie zmierzyć temperaturę czy ciśnienie.
    • Zalety
      Polecam jako gadżet, a nie jak stacje pogodową :)
    • Wady
      Zbyt duże różnice w pomiarach między stacją bazową a czujnikiem.
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        2 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
[1]2 »»
 
Copyright © 2022 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje