Jesteś w » Strona główna » EVOLVE » Pilot EMC447 » Opinie
PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Opinie stacja pogody EVOLVE Pilot EMC447

(4.31 pkt)
Stacja pogody EVOLVE Pilot EMC447
  • Jakość:
    4.43 pkt
  • Funkcjonalność:
    4.14 pkt
  • Niezawodność:
    4.14 pkt
  • Dokładność:
    4.57 pkt
  • Koszt:
    4.29 pkt
Sortuj według: data ↑ | ocena | pomocność
    • (4.6 pkt)
      adammi
    • Data dodania: 2013-05-29 09:54:08
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Mam ją od kilku lat, jest super, polecam zakup,a na peweno będziesz zadowolony.
      Po wymianie baterii, lub dłuższej przerwie w łączności z internetem, mogą być przerwy w uzyskaniu danych,ale po 2-3 dniach wszystko wraca do normy.Trzeba dbać o wymianę baterii w urządzaniach jak tylko jest sygnalizacja.
    • Produkt posiadam od kilku lat
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      Ginkogiloba
    • Data dodania: 2013-04-04 19:59:03
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • To moja druga opinia dotycząca tego modelu stacji pogodowej. Poprzednią napisaną po kilku miesiącach korzystania z tego urządzenia zakończyłem swoim niezadowoleniem z powodu braku łączności oprogramowania zainstalowanego na moim komputerze z serwerem pogodowym stacji. Teraz, po chyba roku odkąd ją uruchomiłem wiem, że winę ponosił antywirus NOD. Informacja o możliwości blokowania serwera przez antywirus jest podana w instrukcji stacji. Nie będę ponownie opisywał zalet stacji, ale muszę dodać, że nauczyłem się jak uruchamia się podświetlenie, i że odnalazłem sposób uruchomiania wielu funkcji, o których nie ma mowy w instrukcji.
    • Produkt posiadam od roku
    • Zalety
      Cena
      Mnogość funkcji
      Zdumiewająca TRAFNOŚĆ prognozowania
      Czytelny wyświetlacz dla umiejących czytać
      Wygląd
    • Wady
      Instrukcja (w moim modelu kupionym przed rokiem)
      Podświetlenie (blade jak w starym zegarku elektronicznym)
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.6 pkt)
      kriu
    • Data dodania: 2012-10-25 22:37:57
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Kupując ok. miesiąca temu stacje myślałem, że dane aktualne będą danymi pobieranymi na bieżąco z serwera www.foreca.pl. Okazało się, że dane nazwane jako aktualne są po prostu prognozą na dzień dzisiejszy i nie zmieniają się praktycznie w ciągu całego dnia. Na tym się najwięcej zawiodłem. Na stronie foreca dane aktualizują się co ok. 1-1,5 godziny. Dodatkowo dane pokazywane na stacji na dzisiaj i kolejne dni nie są zgodne z podawanymi na stronie forteca!!! Nie wiem dlaczego tak jest? Czyżby stacja pobierała dane z jakiegoś innego serwera? Prognoza słońca/zachmurzenia/opadów jest dość dobra i jest dostępne aż 28 różnych pogodynek !!!! Natomiast prognoza temperatury dość znacznie odbiega od rzeczywistości. Dodam tylko, że miasto, w którym mieszkam jest na liście w programie komputerowym. Stacje mam podłączoną do pracującego 24h/dobę terminala z dostępem do Internetu.
      Stacje raczej "polecam", ale nie na 100% z czystym sumieniem. Jak byłaby ocena "neutralny" raczej taką bym dał.
    • Produkt posiadam od miesiąca
    • Zalety
      1) Dość ładny wygląd i solidność wykonania.
      2) Dostępne jest aż 28 różnych pogodynek prognozy.
      3) Stacja podaje dość unikalne dane takie jak prawdopodobieństwo wystąpienia opadów i max. współczynnik promieniowania UV.
      4) Nie mam problemów z zasięgiem bezprzewodowym.
    • Wady
      1) Aktualne dane nie odświeżają się na bieżąco, ale są po prostu prognoza na dzień dzisiejszy.
      2) Prognoza temperatur znacznie odbiega od rzeczywistości.
      3) Dane na stacji na są zgodne z danymi na stronie www.foreca.pl
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      gutek3773
    • Data dodania: 2012-06-05 10:42:29
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Mam stację od sześciu miesięcy.Pokazuje wszystko dokładnie i wyraźnie, podświetlenie choć mogło być lepsze to po zmroku wszystko widać dokładnie.Zasięg zadowalający (przez cztery ściany ,odległość około 7 metrów),przerwało połączenie może ze trzy razy przez pół roku. Ostatnio przez jakieś 4 dni stacja bazowa pokazywała mi tylko temperaturę wew. i zew. oraz ciśnienie atmosferyczne oraz złą godzinę i datę przesuniętą o pół roku,reszta wskazań stacji bazowej była pusta. Po ponownej instalacji i poczekaniu około 48 godzin wszystko wróciło do normy,było to chyba podyktowane przerwą w aktualizacji strony internetowej, dlatego po sześciu miesiącach użytkowania uważam, że za te pieniądze i przy tej ilości wskazań parametrów pogody lepszej stacji się nie znajdzie.
    • Produkt posiadam od pół roku
    • Zalety
      wygląd
      cena
      niezawodność
      dokładność
      solidne wykonanie
    • Wady
      słaba instrukcja
      za mała częstotliwość odświeżania parametrów pogody
      brak wskazań ciśnienia zewnętrznego
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.6 pkt)
      Adam
    • Data dodania: 2012-06-02 21:39:37
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • To moja druga stacja pogodowa. Kupiłem ją ze względu na mnogość danych i atrakcyjną cenę. Aktualizacje przewidywanej pogody dostarczane przez internet były zaskakująco trafne, a przewidywana pogoda zawsze zgodna z tą za oknem. Do stacji jest dołączona instrukcja w języku polskim. Przeszkadza mi to, że wschody i zachody słońca są wyświetlane dopiero po naciśnięciu guzika znajdującego się z tyłu stacji, co wymusza wzięcie jej do ręki lub "macanie na czuja". Odnośnie przewidywanej pogody użyłem czasu przeszłego, ponieważ po dwóch miesiącach pracy program aktualizujący pogodę z internetu przestał łączyć się z serwerem. Nie pomogła ponowna instalacja programu i wyłączanie antywirusa. Nie jestem informatykiem i nie wiem co można jeszcze zrobić, ale jak coś kupuję i płace za to, to ma to DZIAŁAĆ. W tej chwili wyświetlane są tylko aktualne temperatury, ciśnienie i wilgotność. Godzina i data są bardzo nieaktualne. I to wszystko. NIE KUPUJCIE tej stacji, bo może to być tylko strata pieniędzy.
    • Produkt posiadam od kwartału
    • Zalety
      Cena.
      Mnogość funkcji.
      Solidna budowa.

    • Wady
      Problemy z oprogramowaniem decydującym o pracy stacji.
      Wschody i zachody słońca dostępne na żądanie.
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        3 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: -7 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (BRAK)
      qwert
    • Data dodania: 2011-09-09 17:33:12
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • stacja bez zarzutu (pomysł, wykonanie, cena).Oczywisty brak podświetlenia, chyba w trosce o oszczędność baterii. Kłopot zaczyna się z softwarem, po krótkim zadziałaniu przerwała się łączność z serwerem, od tyg. stały komunikat "brak połączenia- spróbuj ponownie". Tylko że nie każdy jest biegłym informatykiem. Ja umiałem tylko szukać połączenia po wyłączeniu AV(Kasperski), bez skutku. Mam Windows XP home ed.,jak trzeba.W instrukcji jest podobno hasło "kłopoty z połączeniem", ale nie ma przycisku na okienku aplikacji (błąd instrukcji? Programu?) Po licznych logowaniach, z różnymi skutkami,czatach,forach- nadal nic nie wiem. Sklepy jakby nie garnęły się do problemu,dystrybutor z Czech. Póki ten podstawowy problem nie zostanie wykryty i usunięty(pełniejsza instrukcja? poprawki w programie, aby miał pełniejszą kompatybilność?)odradzam zakupu.
    • Zalety
      Dobrze pomyślana stacja, przystępna cena.
    • Wady
      trudności z połączeniem z serwerem, niepełna instrukcja.Zwłaszcza dla przeciętnego użytkownika.Dlatego na razie nie polecam.
    • Pomocność opinii: -6 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      Stanisław Yorg
    • Data dodania: 2011-05-13 19:41:46
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Jest to moja druga stacja, poprzednio przez kilka lat użytkowałem TE653EL, niestety coś się porobiło ze wskaźnikiem wilgotności i zacząłem rozglądać się za czymś nowym. Mój wybór padł właśnie na evolve pilot, potrzebowałem czegoś co potrafi obrazować pogodę na kilka dni i posiada cenę do 500zł. Przeglądałem w necie wiele urządzeń i oczywiście trafiłem na pilota, bardzo ostrożnie do niego podszedłem bo cena 150zł wydała mi się nader podejrzana. Postanowiłem zaryzykować. Stacja zapakowana w kartonowe płaskie estetyczne pudełko, poszczególne elementy w woreczki ochronne. W środku znajdziemy instrukcję obsługi w języku polskim, czujnik zewnętrzny i oczywiście samą stację. Stacja oraz czujnik zewnętrzny sprawiają niezwykle solidne wrażenie, nie jest to przysłowiowa chińszczyzna, wykonanie jest naprawdę na wysokim poziomie. Po przeczytaniu instrukcji napisanej całkiem przyzwoicie zabrałem się do uruchomienia, nie sprawia to żadnego problemu, jest bardzo łatwe. Instalacja oprogramowania nie sprawia problemu choć samo oprogramowanie jest w języku angielski. Posiadam win7 64 i oprogramowanie działa na nim stabilnie ( oprogramowanie dla win7 64 nie znajduje się na dołączonym CD, pobrałem je se strony evolve ) schowane w pasku zadań robi co do niego należy, po zainstalowaniu mając komputer na stałe wpięty do Internetu można o nim zapomnieć. Wyświetlacz bazy jest bardzo czytelny, układ parametrów przejrzysty. Mile zaskakuje zasięg nadajnika USB, między bazą a komputerem mam około 10 metrów w tym dwie dość solidne ściany i nie ma problemu z przesyłem danych. Czujnik zewnętrzny oddalony od stacji mam około 7 metrów, nie jest to jakaś wielka odległość ale u mnie akurat taka lokalizacja jest idealna, działa poprawnie. Czujnik wraz ze stacją umieściłem w segmencie za szybą, chciałem wiedzieć jaki jest rozrzut wskazań, po czterech godzinach było to 0,4C , umieszczony obok termometr laboratoryjny wskazywał że to stacja pokazuje faktyczną temperaturę. Odnośnie trafności prezentowanej prognozy to wydaje się być dokładna, serwisy internetowe oraz prognozy w TV są zbieżne. Jedyny mankament jaki się rzuca w oczy podczas użytkowania to klawisze stacji, ich umieszczenie z tyłu utrudnia dostęp do funkcji i jest niewygodne, np. aby wyłączyć budzik, sprawdzić czas wschodu zachodu słońca trzeba stację wziąć w rękę. Podświetlanie uważam za nieporozumienie i należy traktować jak by go praktycznie nie było. Sygnał budzenia jest dosyć głośny, mnie i żonę budzi bez problemu. Wskazania zegara są dokładne co nie dziwi bo dane są pobierane z Internetu. Niestety urządzenie nie posiada wilgotnościomierza, prezentowana na wyświetlaczu wilgotność pobierana jest z serwera pogody. Biorąc pod uwagę jakość wykonania, prezentowanie prognozy na kilka dni i jej automatyczną aktualizację wraz z czasem, niezwykle przystępną cenę to mogę polecić to urządzenie z czystym sumieniem każdemu.
    • Zalety
      Jakość wykonania.
      Czytelnie przedstawione wskazania.
      Dokładność wskazań.
      Automatyczne pobieranie danych.
      Przystępna cena.
    • Wady
      Brak pomiaru wilgotności.
      Utrudniony dostęp do przycisków.
      Bardzo słabe podświetlanie.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 18 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.2 pkt)
      Andrzej
    • Data dodania: 2011-03-23 10:23:35
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Jest to moja pierwsza stacja pogody. Mieszkam w bloku i z braku miejsca na czujniki np. pomiaru wiatru podoba mi się pomysł dociągania takich danych z internetu. I tak prognozy są tylko prognozami. Po kilku dniach użytkowania widzę, że odczyty są dokładne i prognozy 4-ro dniowe się sprawdzają. Jednak na 6"LCD ekranie tych informacji jest trochę za dużo (trzeba się przyzwyczaić). Ma zbyt mały kontrast (przy słabym oświetleniu mało czytelny), a i podświetlenie jest słabiutkie (ledwo, ledwo zielone). Układ danych na ekranie jest dobrze przemyślany, łaczność z zewnętrznym czujnikiem i nadajnikiem USB bez zarzutu. Za tą cenę chyba nie ma lepszego rozwiązania. Jestem zadowoly i polecam.
    • Zalety
      Duża ilość wyświetlanych danych
      Dokładność odczytu
      Nie trzeba eksploatować indywidualnej stacji pomiarowej
      ~Dokładna prognoza
      Dobra cena
    • Wady
      Mały kontrast wyświetlacza
      Słabe podświetlenie
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 14 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
 
Copyright © 2018 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje