Jesteś w » Strona główna » AURIOL » H13726 » Opinie
PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Opinie stacja pogody AURIOL H13726

(4.28 pkt)
Stacja pogody AURIOL H13726
  • Jakość:
    4.38 pkt
  • Funkcjonalność:
    4.5 pkt
  • Niezawodność:
    3.85 pkt
  • Dokładność:
    3.85 pkt
  • Koszt:
    4.92 pkt
Sortuj według: data ↑ | ocena | pomocność
    • (4.2 pkt)
      crazy_zrazy
    • Data dodania: 2019-08-30 15:32:36
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Doceniam stację za dużo funkcji i cenę. Stosunek jakości do ceny naprawdę dobry. Do szczęścia brakowałoby tylko nasłonecznienia. W miarę dokładna, jeżeli nie dostarczasz danych do IMiGW.

      Fajnie się patrzy na wyświetlacz, gdy działa i są na nim dane z wykresu deszczu. Zmienia się kierunek i prędkość wiatru. Jeżeli nie jesteś maniakiem, a po prostu lubisz takie coś mieć i się na to po prostu patrzeć... bierz śmiało.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      - Dużo na wyświetlaczu, bardzo lubię gdy jest dużo rzeczy na wyświetlaczu.
      - Wykres opadów i ciśnienia oddzielnie na wyświetlaczu.
      - Brak jakiejś lamerskiej pogodynki, w stylu ubrana pani, tylko ładne grafiki chmur, deszczu i słońca.
      - Podświetlanie.
    • Wady
      - Tanie plastiki nieco.
      - Jakość napisów na guzikach zdradza nieco taniość produktu, ale nie na tyle, by było to jakąś ujmą postawić go na biurku koło monitora na przykład.
      - Jakość wyświetlacza niestety nierówna, podświetlenie to zdradza.
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      mmm
    • Data dodania: 2017-12-14 07:40:47
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Stacje oceniam bardzo pozytywnie, biorąc pod uwagę jej cenę. Co do jakości wykonania nie mam zastrzeżeń - bardzo poważną wadą jest to, że czujnik temp/wilg jest spasowany z wiatromierzem, który żeby mieć poprawne wskazania musi być umieszczony wysoko i na wolnej przestrzeni, przez co w słoneczne dni stacja mocno przekłamuje temperaturę.

      Znalazłem na to sposób - przylutowałem czujnik i wiatromierz do kabla rj45 2,5m i czujnik wsadziłem w osłonę antyradiacyjną zrobioną z malowanych podstawek fi 250mm, całość powieszona na stabilnym maszcie. Teraz najważniejsze, w linii prostej 1,5 km mam stacje meteo IMGW - rozbieżność wskazań temperatury jest na poziomie 0,1-0,2°C !!!! Ciśnienie +/- 2-3 hPa, wiatr podobnie.

      Dla mnie podstawowym kryterium przy bardziej rozbudowanym "termometrze", była dokładność wskazań i tu jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Przy tej dokładności pomiarów trzeba uważać gdzie montuje się czujki, bo wskazania mogą być nieprawidłowe.
    • Produkt posiadam od miesiąca
    • Zalety
      - cena
      - dokładność po modernizacji
      - estetycznie wyglądająca stacja
    • Wady
      - czujnik temperatury w wiatromierzu
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 5 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.4 pkt)
      Jakub
    • Data dodania: 2014-01-10 10:25:24
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Niedopracowany wiatromierz. Wilgoć i mróz z łatwością blokuje mechanizm wiatromierza. Kłopoty z zasięgiem i czuły na zakłócenia. W końcu mróz i wilgoć załatwiły wiatromierz z czujnikiem temperatury. Po wysuszeniu, jeszcze trochę podziałał, a teraz padł całkowicie.

      Czujnik deszczu również nie wytrzymał próby czasu. Bardzo delikatne plastiki. Fajne dla tych co mają pierwszy raz takie urządzenie. Robi wrażenie, zwłaszcza, jeśli ktoś patrzy na temperaturę odczuwalną. Szkoda, że konstrukcja jest niedopracowana i byle woda blokuje mechanizmy. Zbyt duża ilość baterii potrzebnych do zasilania stacji bazowej. Czasami warto zrobić alternatywę na kabelek.

      Szkoda wydawać, na coś co pada po roku i trzeba kombinować. Najgorsze to wychodzenie do wiatromierza i ściąganie go z dachu. Lepiej sobie zrobić coś samemu z licznikiem rowerowym i tanią stację z wilgotnością i temperaturą, jak tak trzeba majsterkować przy stacji. Lepiej kupić coś z możliwością do podłączenia komputera, na USB, z wykresami temperatury.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      Dużo funkcji.
    • Wady
      Niedopracowany i awaryjny.
      Zbyt delikatna konstrukcja wiatromierza.
      Co tanie to drogie.
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 6 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.25 pkt)
      user
    • Data dodania: 2013-11-29 19:26:47
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Cześć, jestem kompletnym laikiem w sprawach pogody, jak to mówią. Oto normalny użytkownik, w myśl zasady nie miała baba kłopotu kupiła se stacje pogodową, ja też należę do szczęśliwych użytkowników tego niemieckiego cuda techniki.

      Po tygodniu użytkowania pragnę się podzielić z Wami moimi laickimi spostrzeżeniami, czyli krótka ocena, wady i zalety w/g mnie.

      Wady:
      1. Plastikowe elementy wiatromierza, ostatnio padał grad, czy to wytrzyma gradowe kulki wielkości jaja?
      2. Izolacja baterii przeciw wodzie ok, gumowa uszczelka, ale przy temperaturze do -20C bateryjka na zewnątrz pewnie ducha wyzionie.
      3. Jak sam producent podaje urządzenie podatne na smog elektro-magnetyczny.
      4. Podatność na zanieczyszczenia atmosferyczne, mieszkam przy ruchliwej ulicy, po tygodniu balkon jest czarny, czy to się jeszcze będzie kręcić, nie wiem.
      5. Dokładność wskazań: jak się ma jeden miernik jest się szczęśliwym użytkownikiem, jak się ma trzy jest już problem, różnica wskazań stacji: temperatura +/- 5C, zewnętrzna +/- 2C, wewnętrzna wilgotność +/- 15%, co wskazuje dobrze nie wiem.
      6. Szybkość przekazywania danych z sensorów zewnętrznych, zbyt wolna co 27 sek woda.
      7. Brak gwarancji, brak dostępu do informacji na stronie producenta, brak informacji o rozmieszczeniu sensorów.
      8. Zasilanie: duża ilość baterii, 10 sztuk AA, brak zasilacza sieciowego, brak danych o zasilaczu w instrukcji obsługi.

      Zalety :
      A. Biały korpus elementów pomiarowych zewnętrznych.
      B. Niska cena.
      C. Elegancki wygląd.

      Ogólnie, jak na mój gust raczej zabawka, niż poważny miernik, produkt spełnia wymagania laickiego konsumenta, dobre na prezent pod choinkę.
    • Produkt posiadam od kilku dni
      • Jakość:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        1 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 6 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      APek
    • Data dodania: 2012-02-03 20:08:54
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Po roku używania mogę podsumować. Po pierwsze czujnik temp. zewnętrznej może pokazywać mniej niż -20 C (w nocy było -25,7C). Po drugie wiatraczki zacięły się dwa razy (raz na wiosnę, raz pod koniec sierpnia). Po trzecie kilka razy (może trzy - nie pamiętam) musiałem otwierać deszczomierz i wyjąć oraz włożyć baterie, gdyż przestawał komunikować się ze stacją bazową (było to bardzo "miłe", gdy padał rzęsisty deszcz - bo wtedy okazywało się, że nie zlicza opadów). Kilka razy pojawiała się ni stąd ni zowąd duża ilość opadów, mimo że nic nie padało (po nocy wstaję, patrze, a tam np. 60 albo 200 czy więcej mm). Jeden raz wymieniałem baterie w stacji bazowej (z tych dołączonych do zestawu na duracell). Dwa razy stacja bazowa pokazała, że mam na wyczerpaniu baterie w wiatromierzu/termometrze/barometrze etc.;). Ponieważ na forum przeczytałem, że Energizer Ultimate Lithium trzymać mają dwa lata, to stwierdziłem, że to błąd stacji bazowej, zatem wciskając na niej przycisk channel/search jeszcze raz komunikowałem czujniki z bazą i wszystko jest ok, a symbol baterii gasł. Stacja wciąż działa mimo mrozów, a baterie nadal są sprawne :).
    • Zalety
      Po roku działania wciąż jestem zadowolony.
    • Wady
      brak podłączenia do pc
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 9 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      zielony24
    • Data dodania: 2011-06-02 14:21:08
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Za 99 PLN w Lidlu to jest super stacja!
    • Zalety
      Cena,jakość.
    • Wady
      Trochę mało dokładna.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: -4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.4 pkt)
      APek
    • Data dodania: 2011-05-19 23:37:14
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Jak na stację za 199 zł podaje ona dość dużo danych i jak na pierwszą stację jest całkiem ok. Zamontowałem ją 20 stycznia i od tego czasu nie miałem z nią żadnych problemów (nie licząc jednego, niewielkiego- wirnik do prędkości wiatru zaciął się i się nie kręcił lecz wystarczyło lekkie pacnięcie weń i się rozkręcił). Ponieważ baterie w czujnikach zmieniłem na zalecane na forum Energizer Ultimate Lithium (czy jakoś tak) czujniki wciąż działają bez zarzutu. W stacji bazowej znajdują się te z zestawu (6) i też wciąż działają. Stacja bazowa bez problemu łączy się z czujnikami i pomimo pasma 433 Mhz nie ma zakłóceń. Sygnał DCF złapała mi w ciągu 1-2 minut (nie pamiętam dokładnie). Symbole pogodowe rzadko pokazują mi, że ma padać i uważam to za wadę (troszke to denerwuje, gdy pokazuje, że ma być zachmurzenie, a w rzeczywistości dochodzi do tego jeszcze deszcz). Deszczomierz w zimie jest bezużyteczny- wszak to nie śniegomierz. Niedawno dowiedziałem się, że barometr znajduje się w stacji bazowej, więc nie pokazuje ciśnienia zewnętrznego, tylko z pomieszczenia (więc może dlatego nieczęsto jest ten deszcz). Co do burzy trudno mi się wypowiedzieć, gdzyż takowej jeszcze nie było. Jeśli stacje bazową chce się powiesić na ścianie, w zestawie znajdują się niezbędne wkręty z dokładną instrukcją w jakiej odległości wiercić dziurki itp. Całość wykonana jak dla mnie bez zarzutu, choć przyciski w stacji bazowej nie są zbyt czułe na wciskanie. Brak podłączenia do PC (co jednak jest możliwe, jeśli się chce).
    • Zalety
      Dużo danych.
      Niezawodność.
      Pomimo wielu przycisków łatwość obsługi.
    • Wady
      Brak "firmowego" połączenia z PC.
      Barometr nie na zewnątrz,a w stacji bazowej.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 3 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4 pkt)
      Mplay
    • Data dodania: 2011-02-15 23:35:30
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • AURIOL IAN 35344 z Lidla i VENTUS W155 z Castoramy.
      Funkcjonalna, ale były spore problemy z uruchomieniem.
      -stacja i czujniki nie komunikują się, przy 15 m odległości w budynku. Poratowałem się doprowadzeniem kabelka telefonicznego 10 par, 2 pary służą jako zasilanie 3V czujników z domu, 2 pary jako transmisja sygnałów WCz, 1 para jako antena DCF-77. który też nie wykrywał sygnału z Frakfurtu i nie synchronizował zegara.
      -cholerne problemy z pomiarem opadu, stacja komunikowała się z czujnikiem, ale albo wskazywała opad pomimo braku deszczu, albo wskazywała 0. Tak wyszło, że w moje ręce weszła stacja VENTUS W155, która też wykazywała problemy z deszczomierzem, pomogła zamiana deszczomierzy, z VENTUS do AURIOL i na odwrót, ale i tak trzeba było kilka razy wyjmować baterie i resetować stację i deszczomierz, zanim zaczęły normalnie pracować
      -czasami w pomiarze temperatury i wilgotności pokazuje się CH3, kanał, którego oficjalnie nie ma, przynajmniej w instrukcji,
      - anemometr (wiatromierz) podatny na sadź i lód, niedopracowany kształt obudowy pod tym względem powoduje unieruchamianie wirniczka. Trzeba włazić na dach i odmrażać po każdym mokrym śniegu.
      W Ventusie podoba mi się stałe niebieskie podświetlenie przy pracy z zasilacza oraz buforowa praca zasilacza i baterii.
    • Zalety
      VENTUS: pod zasilaczem stałe podświetlenie wyświetlacza.
      Zasilacz i baterie pracują buforowo, dzięki czemu stacja nie rozprogramowuje się w razie odłączenia zasilacza.
    • Wady
      Brak transmisji, Deszczomierz stwarza problemy w transmisji.
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3 pkt)
      Tomi
    • Data dodania: 2011-01-15 20:51:38
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Kupiłem stację w Lidlu niestety po niecałym miesiącu wiatromierz przestał wysyłać wskazania prędkości wiatru. Przeglądając fora widzę że to częsta przypadłość tego produktu.
    • Zalety
      fajnie wygląda
    • Wady
      uszkodziła sie po niecałym miesiącu
      • Jakość:
        2 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      konr11
    • Data dodania: 2010-12-30 22:06:13
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Witam zakupiłem tą stacje w lidlu skusiła mnie niska cena jak na stacje z wiatromierzem i obawiałem się że będzie kiepska ale nic z tych rzeczy. Stacja jak za te pieniądze naprawdę fajna zegar bez problemu zsynchronizował się z DCF wyświetlacz dobry i wyraźny. Jeśli chodzi o inne parametry to ciśnienie w miarę dokładne różnice do 3hPa. Wiatromierz dobrze wyznacza kierunek wiatru troszkę zaniża prędkości ale myślę że jest to spowodowane wysokością na której jest zamontowany lecz ogólnie sprawuje się bardzo dobrze. Co do temperatury i wilgotności zewn. to jest jak najbardziej poprawna wilgotność max jaka udało mi się osiągnąć to 97% a stacja działa od 4dni w słoneczne dni może być trochę gorzej. Deszczomierza póki co nie testowałem(zima) :). Zasięg stacji na 25m spokojnie będzie działało. Do wad można zaliczyć zbyt mały zakres head index i dew point przez co zimą z czujnika zewn jest często wyświetlane L.L.l . Ogólnie jak za taką cenę myślę że nie ma się co zastanawiać i polecam tę stację.
    • Zalety
      1. Dobre wykonanie
      2. W miarę dokładne pomiary
      3. Zasięg nawet większy niż podaje instrukcja
      4. Niska cena
    • Wady
      1. Barometr mógłby być troszkę dokładniejszy
      2. Niskie zakresy Head Index i Dew Point
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
[1]2 »»
 
Copyright © 2019 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje