Jesteś w » Strona główna » Velleman » WS1080 » Opinie
PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Opinie stacja pogody Velleman WS1080

(4.36 pkt)
Stacja pogody Velleman WS1080
  • Jakość:
    4 pkt
  • Funkcjonalność:
    4.56 pkt
  • Niezawodność:
    4.22 pkt
  • Dokładność:
    4.38 pkt
  • Koszt:
    4.67 pkt
Sortuj według: data ↑ | ocena | pomocność
    • (4.2 pkt)
      Marek_SP9BQJ
    • Data dodania: 2016-02-18 12:15:00
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Stacji WS 1080 868 MHz używam od sześciu lat. Miałem kilka awarii wynikających z normalnego użytkowania i nie najlepszego zabezpieczenia przed wilgocią. Po wyczyszczeniu złączek RJ45, wymianie wtyczek na nowe, przemieszczeniu anteny DCF, naprawie skorodowanych ścieżek oraz zalaniu całej płytki zespołu zewnętrznego stearyną, stacja działa bez zarzutu.

      Ponieważ po przemieszczeniu bazy w pokoju połączenie nie zawsze jest w 100% stabilne (wisi teraz na ścianie, mur zewnętrzny ~55cm i odległość od nadajnika ~50m) postanowiłem dorobić antenę zewnętrzną. Opis zamieszczę na forum. Wiele do życzenia pozostawia osłona przeciwsłoneczna.

      Marek
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      niedroga
      małe błędy pomiarów
      współpraca z wieloma programami
    • Wady
      słabe zabezpieczenie przed wilgocią
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 5 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.2 pkt)
      Przemek
    • Data dodania: 2016-01-19 07:40:44
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Stacja służy do obserwacji pogody za pośrednictwem komputera z zainstalowanym Cumulusem, więc jedna z najpoważniejszych wad (bardzo słabo czytelny wyświetlacz) nie ma tu większego znaczenia. A faktycznie zbyt dobry nie jest. Fakt, że jesteśmy dziś przyzwyczajeni do ostrych i jasno podświetlonych wyświetlaczy smartfonów i tabletów, i tu nie ma z czym porównać.

      Urządzenie zasadniczo działa i dość dobrze współpracuje z komputerem. Bywa, że gubi sygnał (stacja - czujniki) niezależnie od odległości i wymienianych baterii. Wtedy pomaga niestety reset (wyjęcie baterii), więc trzeba ustawiać datę / godzinę / kalibrację od nowa. Czasem pojawiają się bliżej nieokreślone błędy na linii urządzenie - komputer (pomaga odłączenie kabla USB).

      Co do dokładności trudno mi się wypowiadać, bo nie mam innego sprzętu do porównania (nie licząc termometru za oknem). Wskazania zdają się być względnie poprawne (nie oczekujmy cudów od sprzętu za 400 zł). Problem to nagrzewanie się czujnika temperatury, ale w internecie jest sporo rozwiązań tego problemu.

    • Produkt posiadam od kwartału
    • Zalety
      jakość / cena
    • Wady
      wyświetlacz, problemy z komunikacją
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      jurekkrak
    • Data dodania: 2013-09-01 10:02:37
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Mam tą stację już przeszło rok i jestem bardzo zadowolony. Jakość stacji adekwatna do ceny.Jedynym problemem jest jakość wyświetlacza. Odczyt danych tylko z bliska i to pod odpowiednim kątem. Czujniki zewnętrzne działają ok. Mały pobór prądu, baterie markowe działają spokojnie przez cały rok.
    • Produkt posiadam od roku
    • Zalety
      cena
      funkcjonalność
      dokładność
    • Wady
      słaby wyświetlacz
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 3 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.2 pkt)
      rav
    • Data dodania: 2012-07-04 18:05:16
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Wszystko OK, poza wyświetlaczem, gdyby nie podłączenie do komputera to można by się bardziej denerwować... Na wyświetlaczu mało co widać, na innej zwykłej stacyjce z zewnętrznym czujnikiem wilgotności i temperatury, widać wszystko z daleka, a tu trzeba spojrzeć pod odpowiednim kątem. Ogólnie fajnie postawić koło komputera i do niego podłączyć, i zainstalować Cumulusa.
    • Produkt posiadam od kwartału
    • Zalety
      cena/funkcje
    • Wady
      wyświetlacz
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 3 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      Pogodomaniak
    • Data dodania: 2012-03-25 21:34:59
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Stacja warta swojej ceny. Jedyny co można by zmienić to jakość wykonania - mogłaby być odrobinkę lepsza.
    • Zalety
      - dokładność,
      - funkcjonalność,
      - cena,
      - zasięg,
      -
    • Wady
      - czasem zawodzi, zawiesza się,
      - za częsta aktualizacja zegara przez DCF,
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 6 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.6 pkt)
      kriu
    • Data dodania: 2011-12-21 13:17:43
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Największe moje zastrzeżenie jest do wyświetlacza. Niestety ekran jest słabo czytelny. Wyświetlane wartości są szare a powinny być czarne. Zwiększenie kontrastu powoduje, że stają się widoczne ukryte elementy wyświetlacza, nie wyświetlane w danym momencie co powoduje pogorszenie widoczności. Dodatkowo bardzo kiepskie oprogramowanie dołączone do stacji. Widziałem filmik o stacji (jakiejś z Lidla), na którym pokazane było działanie softu - dużo lepszego.
      Dodatkowo stacja bardzo często synchronizuje zegar ze stacją DCF, co powoduje w tym czasie przerwy w komunikacji z czujnikami zewnętrznymi na kilka minut!!
    • Zalety
      Łatwość montażu i uruchamiania stacji
    • Wady
      Słaba jakość wyświetlacza.
      Słabe dołączone oprogramowanie.
      Utrata połączenia z czujnikami podczas synchronizacji z DCF
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 8 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      fil1995
    • Data dodania: 2010-09-20 14:39:35
    • Stacja bardzo fajna, Mam ja juz rok, i nie mialem zadnych problemow. Wspolpracuje z linuxem i windowsem.
      Polecam.

      Pozdrawiam.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 7 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.4 pkt)
      andybyd
    • Data dodania: 2010-06-24 11:30:24
    • Jakość - wydaje mi się bardzo dobra. Od 26 października 2009r pracuje bez zatrzeżeń.
      Funkcjonalność - mogłaby mieć czujnik stopnia zachmurzenia, ale...
      Niezawodność - wiatromierz raz, w grudniu, przy niewielkim minusie temp. zamarzł na dwa dni, ale potem kręcił się już bez "odpoczynku".
      Dokładność - porównywałem tylko wskazania ciśnienia atmosferycznego - było O.K.
      Koszt - wydaje mi się, że przy swojej cenie stacja powinna zadowolić większość maniaków meteorologicznych. :D
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 14 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.25 pkt)
      greko
    • Data dodania: 2009-11-06 13:18:32
    • Mam tę stację od prawie roku. Jakość wykonania całkiem dobra, jak na produkt chiński, robiony dla wielu dystrybutorów. Funkcjonalnie średnio, szczególnie oprogramowanie do PC zostawia wiele do życzenia. Brak skalowania wykresów, sypiące się wykresy inne, niż liniowe. Ponadto głupio jest rozwiązane wyświetlanie historii ciśnienia, wykres stale się odświeża i to przeszkadza. Niezawodność OK!, chodzi, działa, świeci i mało prądu bierze, i czujniki i baza od prawie roku na tych samych bateriach.Dokładność trudna do określenia, bo nie mam z czym porównać, ale ogólnie i wskazania i prognozy odpowiadają rzeczywistości. Koszt jest zdecydowanie niższy, niż innych podobnych modeli.
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        3 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 14 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
 
Copyright © 2021 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje