Jesteś w » Strona główna » Xonix » TE 651 » Opinie
PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Opinie stacja pogody Xonix TE 651

(4.09 pkt)
Stacja pogody Xonix TE 651
  • Jakość:
    3.88 pkt
  • Funkcjonalność:
    4.5 pkt
  • Niezawodność:
    3.63 pkt
  • Dokładność:
    4.29 pkt
  • Koszt:
    4.13 pkt
Sortuj według: data ↑ | ocena | pomocność
    • (4.75 pkt)
      MarqTwo
    • Data dodania: 2014-02-08 09:45:35
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Stację użytkuję prawie cztery miesiące. Jest to wersja "negatywowa", wymagająca stałego podłączenia do zasilania. Co w przypadku urządzenia stacjonarnego nie jest najmniejszym problemem. Oczywiście w stacji mam i baterie, które podtrzymują parametry przy braku zasilania. Od początku nie miałem żadnych problemów ze stacją. Przez cały czas używania dwukrotnie "zniknął" czujnik zewnętrzny. (Mieszkam w okolicy o sporym poziomie zakłóceń elektromagnetycznych.) Nie było potrzeby resetowania urządzeń, a jedynie uruchomienie wyszukiwania i czujnik się znajdował. Sam czujnik ma wyświetlacz z temperaturą i wilgotnością co pozwala na niezależny odczyt w miejscu umieszczenia czujnika (balkon). Urządzenie wykonane jest solidnie i wygląda bardzo nowocześnie. Ilość podawanych parametrów - szczególnie jak na tą klasę cenową - jest bardzo spora i w pełni zaspokaja moje potrzeby. Dokładności nie oceniam, gdyż nie innego urządzenia do porównania.
      Generalnie jestem zadowolony.
    • Produkt posiadam od kwartału
    • Zalety
      -bardzo dobry stosunek możliwości (ilość parametrów) do ceny
      -wygląd
      -spore możliwości konfiguracji
      -możliwość wyświetlania naprzemiennie temperatury i wilgotności wewnątrz i na zewnątrz
      -idealna do odczytu w nocy (mam czerwone podświetlenie "w negatywie")
    • Wady
      -nieuruchomiony "trend wahania ciśnienia atmosferycznego" mimo że jest w instrukcji
      -konieczność korzystania z instrukcji przy konfiguracji
      -wrażliwość czujnika na zakłócenia (no cóż, 433MHz "tak ma")
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3 pkt)
      Dominik
    • Data dodania: 2012-10-08 10:11:23
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Posiadam tą stacje od około 3 lat jest dosyć dobrze wykonana nie miałem problemów z wyświetlaczem od początku jest jasny i równomiernie podświetlany, ale od początku miał defekt na dole przy godzinie zachodu słońca że trzeba dotknąć ekranu żeby jedna kreska się wyświetliła. Podaje zawyżoną wartość ciśnienia bezwzględnego ale gdy się je zredukuje to już jest dobrze, bardzo dobrze prognozuje pogodę tylko że nie ma tendencji pogody i nigdy nie włączyło się ostrzeżenie o burzy a mam tą funkcję włączoną. Czujnik zewnętrzny to jest katastrofa ! zasięg z mojego doświadczenia wynosi(w warunkach idealnych) do 6 metrów wymiana baterii nic nie daje, wilgotność w czuj. zew. zaniża o ok 25 % a w stacji o ok 10% a w czuj. zew. przy temperaturze większej niż 21C podaje 05% wilgotności.
      Jak na razie to stacja jeszcze działa jednak w czujniku zewnętrznym "rozlały" się cyferki.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      -dobra prognoza pogody
      -dokładna temperatura
      -dodatkowe funkcje takie jak fazy księżyca czy wschody i zachody słońca
      -dobrze się prezentuje w ciemności
    • Wady
      -zawyżone ciśnienie bezwzględne
      -zaniża wilgotność
      -bardzo słaby zasięg czujnika zewnętrznego
      -brak tendencji ciśnienia
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.4 pkt)
      unmarked
    • Data dodania: 2010-12-21 00:21:11
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Mam mieszane uczucia czy aby na pewno polecić komuś tą stację. Co prawda jak na swoją cenę proponuje dużą funkcjonalność, oraz dokładność ale producent nie przyłożył się zbytnio.
      Po kilku miesiącach użytkowania nagle podświetlanie stało się niemal niewidoczne, a że sprzedawca od którego kupiłem stację zwinął interes zostałem z niesprawną stacją na własnej łasce. Z tego co tu widzę nie sam jeden borykałem się z tym problemem więc nie jestem wyjątkiem.
      Okazało się że dołączony zasilacz zamiast napięcia 7,5V dostarczał ponad 12V co przyczyniło się do wypalenia LED-ów.
      Wymiana zasilacza wraz z LED-ami oraz dodanie odpowiedniego rezystora aby dostosować jasność podświetlania rozwiązała problem i miejmy nadzieję, że na tym się skończy ale niech to będzie przestrogą dla innych by mieli to na uwadze kupując ten model stacji pogodowej.
    • Zalety
      funkcjonalność
      dokładność
      ładnie się prezentuje
      duży zasięg czujnika

    • Wady
      defekt podświetlaniem
      toporne przyciski

      • Jakość:
        2 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      fokstrot
    • Data dodania: 2010-12-04 20:43:40
    • mija niemal rok odkad kupilem i zamontowalem swoja stacje pogodowa wraz z czujnikiem. stacja w wersji z negatywowym wyswietlaczem, do tej pory nie zauwazylem, wspomnianych przez niektorych, problemow z podswietleniem LCD. wszystko jest wyrazne i rownomiernie podswietlone jak po wyjeciu z pudelka.

      pomiary - ok. temp, cisnienie i wilgotnosc znajduja potwierdzenie w wynikach jakie mam z drugiej stacji.
      jedyny problem jaki zuwazylem pojawia sie w momencie, gdy temp zewn wynosi powyzej 30st C. wowczas otrzymuje rozniace sie miedzy soba /max do 1,5st C/ wskazania na 2 roznych wierszach LCD.

      mimo zastosowania, teoretycznie, gorszej czestotliwosci komunikacji stacja - czujnik, problem gubienia sygnalu jest pomijalny. w przeciagu calego okresu uzytkowania zdarzylo sie to ok 6x. przy czym czujnik dzieli od stacji kilka betonowych scian i odleglosc ok 7m w lini prostej.

      czujnik, zamontowany w styczniu 2010, wciaz dziala na tym samym komplecie baterii. uwzgledniajac panujace mrozy podczas zeszlej zimy jest do dla mnie spore zaskoczenie. liczylem sie z koniecznoscia wymiany baterii po max 6 miesiacach uzytkowania.

      kolejne zaskocznie: nieprawda jest, ze czujnik mierzy temp do max -20st C. moj pokazywal -23st C.

      podsumowujac: bardzo udany zakup, bezawaryjna praca i ogolne zadowolenie z uzytkowania stacji.
      przy okazji jest przedmiot, ktory nie szpeci pomieszczenia, a nawet wzbudza zainteresowanie gosci /sprawdzone :)/
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 3 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.2 pkt)
      Janusz140
    • Data dodania: 2010-10-10 16:52:17
    • Stacja po roku funkcjonowania słabo podświetla wskazania. Jest coraz bardziej nieczytelna. W nocy bardzo słabo widać w skazania a w dzień praktycznie wcale. Pozdrawiam Janusz
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        2 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.4 pkt)
      balcek
    • Data dodania: 2010-09-25 13:43:10
    • Stacja super, mnustwo funkcji, bardzo czytelna i dokładna, wykonanie dobre, ale mogło by być lepsze,trochę uciążliwa w obsłudze. Właściwie bez instrukcji obsługi nic nie zrobisz.
      Ogólnie polecam, nic lepszego w tej cenie nie kupisz.
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      Kamil
    • Data dodania: 2010-03-08 15:20:19
    • Stacja TE 651 to bardzo udany model mam ją od miesiąca i jestem z niej zadowolony, jakość wykonania jest dość dobra, wygląd nowoczesny.
      Bardzo wyraźny wyświetlacz, litery widać nawet z dużej odległości, choć patrząc z boku litery nie są już tak wyraźne.
      Stacja może być zasilana zarówno z sieci jaki z baterii, przy zasilaniu bateryjnym litery się nie świecą, zapalają się dopiero po naciśnięciu przycisku "snooze" więc baterie stanowią zasilanie awaryjne.
      Pomiary są bardzo dokładne i precyzyjne, sprawdzałem porównując na różnych termometrach cieczowych oraz na termohigrografie. Ciśnienie atmosferyczne trudno było mi porównać z czymkolwiek, próbowałem porównywać z różnymi domowymi barometrami i pomiary się mniej więcej pokrywały. Aby pomiary ciśnienia były dokładne należy wcześniej wpisać do urządzenia wysokość nad poziomem morza na której znajduje się stacja. Czujnik zewnętrzny jest bardzo czuły, wystarczy się do niego zbliżyć na niewielką odległość i po chwili widać minimalny wzrost temperatury np o 0,1 stopnia. Bardzo ciekawą rzeczą są wykresy zmian ciśnienia, wilgotności i temperatury na których można sprawdzić jak kształtowały się te parametry w ciągu doby.
      Jedną z bardziej przydatnych funkcji jest wyświetlanie godziny wschodu i zachodu słońca lecz aby te wartości były prawidłowe należy wpisać swoje współrzędne lub wybrać gotową lokalizację. Prognozy pogody są dość trafne choć w ostatnich dniach zupełnie się nie sprawdzają. W czasie użytkowania stacji temperatury wahały się od -16 do +9 i przy niskich jak i wysokich temperaturach pomiary były dokładne.
      Uważam że w tym przedziale cenowych jest to najlepsza stacja pogodowa na rynku, porównywałem wiele modeli, miałem wcześniej też stację z Biedronki, która była kompletnym niewypałem. Polecam ten sprzęt.
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      faza
    • Data dodania: 2009-11-26 11:56:29
    • Niestety w stacji nie działa trend pogodowy obok chmurki (słoneczka), Producent podobno nie uruchomił tej funkcji. Szkoda, że nikt nie informuje o tym przy zakupie. Ogólnie stacja fajna bardzo dużo funkcji, wyświetlacz czytelny w nocy może troche draznić bo aż zajasny. No i migajacy wykres cisnienia, na początku strasznie denerwujacy teraz się przyzwyczaiłem. Ogólnie stacja fajna funkcjonalna jak na te pieniążki.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
 
Copyright © 2021 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje