Jesteś w » Strona główna » SOENS » 270009 » Opinie
PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Opinie stacja pogody SOENS 270009

(2.48 pkt)
Stacja pogody SOENS 270009
  • Jakość:
    2.5 pkt
  • Funkcjonalność:
    2.88 pkt
  • Niezawodność:
    1.75 pkt
  • Dokładność:
    2.86 pkt
  • Koszt:
    2.63 pkt
Sortuj według: data ↑ | ocena | pomocność
    • (2 pkt)
      Mariusz
    • Data dodania: 2019-03-10 19:11:21
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Jestem użytkownikiem tej stacji od 5 lat i właśnie się skończył czujnik zewnętrzny. Do tej pory działał w miarę poprawnie, nie licząc częstego zrywania połączenia, co było irytujące. Wskazania opadów były w miarę dokładne na początku, później przekłamywał. Wskazania wiatru od początku z błędami. Temperaturę od jakiegoś czasu pokazywał zawyżoną o jakieś 2 stopnie, a teraz cały czas -40. Po wymianie baterii działa 2-3 dni.

      Ogólnie nie wiem, czy można kupić coś trwalszego w rozsądnych pieniądzach i tak wszystko z Chin, niestety.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      - ilość funkcji
      - zasilanie bateriami
    • Wady
      - częste zrywanie połączenia
      - błędy w pomiarach
      - żywotność
      • Jakość:
        2 pkt
      • Funkcjonalność:
        3 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        1 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.8 pkt)
      radoslawo
    • Data dodania: 2016-02-08 21:07:07
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Jestem automatykiem i elektronikiem. Sam budowałem stację na bmp085 ds 18b20 i xbee. Elementy niestety bez fajnego softu i mechaniki, takiej jak czujnik opadów, wiatromierz są mało użyteczne. Zdecydowałem się na zakup gotowizny i nie żałuję. Z czasem przerobię ją po swojemu, ale jak narazie poza słabym kontrastem i cienką obudową radiacyjną wad nie widzę. Cena - maks 200zł, ale widzę że za same czujniki więcej się płaci.
    • Produkt posiadam od miesiąca
    • Zalety
      Współpraca z komputerem
    • Wady
      Wyświetlacz
      Jakość
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (2.4 pkt)
      ZbychD
    • Data dodania: 2015-12-09 01:58:19
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Coś tam działa i nie zbyt drogo, ale niektóre wskazania to po prostu brednie. Takich wiatrów to nie ma nawet na Marsie. Gdyby ktoś mnie zapytał, czy znowu bym kupił, to zdecydowanie nie. Często nie łączy się z czujnikami, wielokrotnie sprawdzałem baterie, ale są OK. Czujnik wiatru i deszczu to dwie najmniej udane rzeczy w tej stacji. Pokazują bzdury. Nawet wyglądając przez okno widać, że nie pokazują prawdy. Zapewne kolejny Chiński szajs.
    • Produkt posiadam od roku
    • Zalety
      nie drogi
    • Wady
      wskazania z kosmosu, nierealne
      • Jakość:
        2 pkt
      • Funkcjonalność:
        2 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        2 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (2.2 pkt)
      Zbyszek
    • Data dodania: 2015-04-10 03:50:37
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Stację otrzymałem na gwiazdkę. To oznacza, że mam ją około 4 miesięcy. Wykonałem do niej maszt o wysokości około 4 metrów, aby uzyskać optymalne warunki pomiarów. Odległość czujników zewnętrznych od stacji około 40 m, jedyna przeszkoda w linii prostej to okno.

      Niestety nie jestem z niej zadowolony, ponieważ co najmniej dwa z parametrów są na 100% pokazywane błędnie. Jeżeli pokazuje, że wiatr w porywach wiał z prędkością 233 km/h jest oczywistym błędem. Podejrzewając, że to jakiś błąd w transmisji lub odczytach, kasowałem rekordy a także resetowałem stację i wymieniałem baterie. Niestety nie wiele to pomogło, bo po 15 minutach znowu wiatr wiał w porywach 233 km/h.

      Muszę przyznać, że to wskazanie jest widoczne tylko na Easy Weather na kompie, na stacji nie ma takiego wskazania. Tak czy siak jest coś nie tak. Drugim parametrem, który jest na pewno nieprawdziwy są opady - totalne głupoty. Jeżeli te dwa parametry na 100% są pokazywane źle, to jakie jest prawdopodobieństwo, że pozostałe są prawidłowe????? Chyba niewielkie????

      Jesteśmy zalani i otoczeni szajsem i badziewiem. Mam trzy termometry w domu i trzy w ogrodzie. Różnej są maści, głównie elektroniczne ale są tez alkoholowe i bimetaliczne. Jeszcze się nie zdarzyło aby pokazywały to samo :((( . Oczywiście jest zajefajnie znać kierunek i prędkość wiatru a także ciśnienie i wilgotność zarówno w domu jak i na zewnątrz... Ale w przypadku kiedy nie ma żadnej pewności, że dane są prawidłowe jest po prostu przykro. Chyba jedynym wskazaniem pewnym na 100% jest to, że wywaliłem pieniądze w błoto, nie koniecznie to zapowiedziane w "TENDENCY".
    • Produkt posiadam od kwartału
      • Jakość:
        2 pkt
      • Funkcjonalność:
        2 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        2 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (2.8 pkt)
      Adrian
    • Data dodania: 2014-09-07 12:06:32
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Witam Państwa,

      Stacja meteorologiczna błędnie wskazuje prędkość wiatru, sumy opadów oraz kierunek wiatru.

      Tuż po zmontowaniu stacji, w warunkach mieszkalnych, okazało się nagle, że spadło 17mm/m2 deszczu na stole gdzie była składana. Wciśnięcie przycisku CLEAR oczywiście w niczym nie pomogło. Potrzebne było wyjęcie baterii. Sytuacja powtórzyła się w trakcie transportu na dach budynku kiedy to stacja wskazała opad wynoszący 0,6mm/m2.

      Stacja znalazła się finalnie na dachu budynku gdzie została dokładnie i precyzyjnie zamontowana.

      Rankiem, kolejnego dnia logi stacji wskazały bardzo dużą ilość zerwań połączenia czujnika z centralką oraz kolejny „suchy” opad wynoszący 34,4mm/m2. Zresetowałem stację. W ciągu dnia sytuacja się powtórzyła tym razem z dodatkowym objawem – prędkościomierz wiatru wskazał około 60 km/h kiedy to na dworzu powiewał spokojny zefirek oscylujący w granicach 3,6 do 7 km/h. Tym samy i w tej samej chwili wskaźnik kierunku wiatru zniknął z wyświetlacza.

      Szanowni Państwo,

      W środę reklamowałem stację, w sobotę kupiłem powyżej opisaną. Czy to wadliwa seria czy zwyczajny bubel w tym przedziale cenowym? Liczę na szybką naprawę bądź zwrot pieniędzy ponieważ to wszystko przechodzi już ludzkie pojęcie.
    • Produkt posiadam od miesiąca
    • Zalety
      Gabaryty
      Obsługa
    • Wady
      Chińskie plastiki
      krótki zasięg
      nieprecyzyjność
      zrywanie kontaktu z bazą
      wyimaginowane wskazania z kosmosu
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        3 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 3 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (1 pkt)
      Onufry19
    • Data dodania: 2014-05-04 16:37:19
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Posiadam stację pogody SOENS 270009 od miesiąca, jestem nią bardzo rozczarowany. Czas nie jest ustawiany radiowo, chociaż w instrukcji jest napisane, że jest ustawiany radiowo. Zasięg bardzo słaby, chociaż w instrukcji jest podane 150 m, ja nie mogę dokładnie odbierać z 20 m.

      Skomplikowana instrukcja obsługi. Osoba, która ma takie urządzenie pierwszy raz może mieć problem z ustawieniem prawidłowym tej stacji. Mam wrażenie, że to jest chińska reklamówka.

      Podane było, że polski producent, a tymczasem na kartonie oryginalnym widnieje napis wyprodukowano w Chinach. Nie jestem z niej zadowolony, nie polecam, za cenę 360 złotych spodziewałem się czegoś lepszego.
    • Produkt posiadam od miesiąca
      • Jakość:
        1 pkt
      • Funkcjonalność:
        1 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Koszt:
        1 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (2.4 pkt)
      Mario
    • Data dodania: 2013-12-29 12:58:27
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Lipna stacja !
      Zamontowana ok 1 tydzień temu padła !
      Czujnik po prostu nie łączy się z bazą !
      Występują przekłamania w pomiarze temperatury a pomiar opadów pokazuje całkowite głupoty ! Nie polecam ! Nie ma nic wspólnego ze stacją pogody ! Warto dołożyć i kupić coś lepszego :(
    • Produkt posiadam od kilku dni
    • Zalety
      brak zalet
    • Wady
      błędne pomiary temperatury
      pomiar opadów pokazuje bzdury
      kiepski kontrast wyświetlania na bazie
      słaba jakość plastików (wiatromierz itp)
      Popsuła się po 5 dniach !!!!!!!!
      • Jakość:
        2 pkt
      • Funkcjonalność:
        3 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        2 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 7 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.2 pkt)
      wienial
    • Data dodania: 2012-10-26 10:24:24
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Kupiłem dwie takie stacje (do dwóch szkół) 1,5 roku temu i tyle czasu bardzo się cieszyłem. Działały z małymi przerwami (przyczyna nieznana - 100% nie były to baterie). Tydzień temu siadła jedna, nie przesyłała danych mimo bardzo małej odległości od czujników (9 metrów) i nowych baterii. Wczoraj przestała działać druga. Chyba układ elektroniczny. Po włożeniu baterii cały czas świeci się czerwona "ledka" w czujniku zewnętrznym. Mam wrażenie że nie do naprawienia. Ciekawostką jest, że kupiłem je po 325 złotych. Dziś kosztują 400 złotych i więcej. Szkoda, ze działają tylko półtora roku, bo są świetne. Po przesłaniu danych na komputer można dokonać bardzo dokładnej analizy warunków pogodowych w wybranych przedziałach czasowych. Mimo traumy, że nie mam już możliwości zbierać danych - polecam. Sam chyba zakupię nową. Ale zamówię tą z dwuletnią gwarancją.
    • Produkt posiadam od kilku lat
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        1 pkt
    • Pomocność opinii: 22 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
 
Copyright © 2019 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje