PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Recenzje i testy stacji pogodowych

  • 3 miesiące ze stacją pogodową Netatmo

  • 2016-06-13 11:05 | aktualizacja: 2017-01-23 22:23
    4.5 pkt
  • Stacja pogodowa do smartfonów firmy Netatmo jest bardzo interesującym produktem. Dzięki pomiarowi jakości powietrza (CO2) i hałasu, współpracy z urządzeniami mobilnymi oraz możliwością wysyłania powiadomień alarmowych, wyróżnia się na tle innych podobnych produktów. Ciekawy jest design, zarówno stacja jak i czujnik mają wygląd aluminiowych cylindrów.
  • Stacja pogodowa Netatmo - widok z przodu Stacja pogodowa Netatmo - widok z tyłu
    Stacja pogodowa Netatmo (niższy czujnik zewnętrzny)


    Stację pogody Netatmo zakupiłem na początku marca 2016 roku, po 3 miesiącach użytkowania mogę już coś więcej o niej napisać. Skupię się na konkretnych informacjach, które mogą być interesujące dla użytkowników lub osób zainteresowanych tym produktem.

    Netatmo umożliwia pomiar temperatury i wilgotności (wewnętrznej i zewnętrznej), ciśnienia atmosferycznego oraz poziomu CO2 (jakości powietrza) i głośności dźwięku w pomieszczeniu. Dane pomiarowe są przesyłane do Internetu, skąd możemy je przeglądać za pomocą smartfonów, tabletów oraz komputerów PC.

    Zasada działania


    Zasada działania stacji jest prosta, czujnik zewnętrzny przesyła dane do modułu głównego, który następnie te dane i swoje pomiary przesyła poprzez router do naszego konta na serwerze Netatmo. Pomiar parametrów pogodowych jest wykonywany co 5 minut, ale wysyłanie danych do Internetu następuje co 10 minut. Gdy stacja nie może skontaktować się z serwerem Netatmo, to zwiększa odstęp (10 - 45 minut) pomiędzy kolejnymi próbami połączenia. Tak więc, nie ma problemu gdy np. ktoś wyłącza Wi-Fi na noc, wszystkie dane zostaną rano zaktualizowane.

    Stacja pogodowa NETATMO - zasada działania
    Stacja pogodowa NETATMO - zasada działania


    A co się stanie, gdy moduł wewnętrzny bardzo długo nie będzie mógł się skontaktować z serwerem? Tego nie sprawdzałem, ale z informacji pochodzącej z forum producenta wynika, że nie powinno być problemu, o ile taka sytuacja nie przekroczy 2-3 tygodni. Stacja po nawiązaniu połączenia prześle wszystkie zaległe pomiary.

    Dostęp do danych pogodowych


    Do danych pogodowych i konfiguracji stacji mamy dostęp na urządzeniach mobilnych, poprzez specjalną aplikacje dostępną na systemy Android, iOS oraz Windows Phone, a na komputerach PC poprzez stronę WWW. Dane możemy także pobrać w formacie xls lub csv do późniejszej analizy na komputerze.

    Aplikacja Netatmo - widok ekranu głównego Aplikacja Netatmo - widok długoterminowej prognozy pogody Aplikacja Netatmo - mapa stacji pogodowych Aplikacja Netatmo - informacje o stacji dostępne na mapie
    Aplikacja Netatmo (system Android)


    Aplikacja Netatmo - wykres ciśnienia atmosferycznego Aplikacja Netatmo - wykres CO2 Aplikacja Netatmo - wykres hałasu Aplikacja Netatmo - wykres temperatury Aplikacja Netatmo - wykres wilgotności
    Aplikacja Netatmo - wykresy (ciśnienia atmosferycznego, CO2, hałasu, temperatury i wilgotności


    Dostęp do danych pogodowych przez stronę WWW
    Dostęp do danych pogodowych przez stronę WWW


    Powiadomienia


    Netatmo ma możliwość wysyłania powiadomień na urządzenie mobilne o przekroczeniu lub obniżeniu określonych wartości parametrów pogodowych. Możemy zostać poinformowani między innymi o zbyt wysokim poziomie CO2, dużym spadku ciśnienia, czy obniżeniu temperatury w pomieszczeniu. Standardowo producent zdefiniował wstępnie 8 powiadomień, ale mamy także możliwość zdefiniowania własnych. Możemy ustawić własne progi alarmowe (minimalne/maksymalne) dla każdego mierzonego przez urządzenie parametru.

    Aplikacja Netatmo - powiadomienia ustawione przez producenta
    Aplikacja Netatmo - powiadomienia standardowe (producenta)

    Aplikacja Netatmo - powiadomienia własne (widok 1) Aplikacja Netatmo - powiadomienia własne (widok 2)
    Aplikacja Netatmo - powiadomienia własne


    Pomiar CO2


    Bardzo interesujący jest pomiar jakości powietrza (CO2). Dzięki niemu możemy dowiedzieć się, jakim powietrzem oddychamy i wykryć ewentualne problemy z wentylacją.

    U mnie dzięki Netatmo i pomiarowi CO2 dowiedziałem się, że istnieją jakieś czasowe problemy z wentylacją, bo w bardzo krótkim czasie (1-1.5 godziny) jakość powietrza może się nagle pogorszyć nawet 2.5 raza. Co ciekawe, taka sytuacja miała miejsce w miesiącach wiosennych, kiedy standardowo są uchylane okna, w normalnym pomieszczeniu mieszkalnym (nie w kuchni, czy łazience) i przy 1 osobie.

    Nagłe pogorszenia jakości powietrza zarejestrowane przez stację Netatmo


    Zdawałoby się, że taki wzrost w pomieszczeniu z uchylonymi oknami powinien następować bardzo powoli. Aby zobaczyć jak wyglądają normalne zmiany poziomu CO2 w niewielkim pokoju z 1 osobą i uchylonym oknem, zrobiłem małe doświadczenie. Zamknąłem drzwi do pokoju, w którym jest umieszczona stacja, i po 2 godzinach otworzyłem je i otworzyłem szeroko drzwi balkonowe. Poziom CO2 wzrósł w tym czasie z 417 do 537 ppm, czyli jest to wzrost o 28%, a po otworzeniu drzwi pokojowych i balkonowych spadł do 388 ppm w ciągu 20 minut.

    Jak wyglądają normalne zmiany poziomu CO2 w niewielkim pokoju z 1 osobą


    Tak więc, 2.5 krotne zwiększenie poziomu CO2 w 1 godzinę nie jest normalną sprawą. Na pewno takie gwałtowne zmiany są bardzo nieprzyjemne dla osób wrażliwych (np. alergików), można je w pewnym sensie porównać do zmiany strefy klimatycznej w ciągu 1 godziny.

    Ważna informacja, czujnik CO2 w module wewnętrznym jest bardzo czuły na wszelkiego rodzaju wstrząsy, zmiany miejsca umieszczenia, przenoszenie itp. Jeżeli takie sytuacje się zdarzyły, to czujnik może wskazać ekstremalnie wysoki poziom CO2 (np. 5000 ppm), wtedy konieczne będzie wykonanie "ręcznej kalibracji" (trwa 6 godzin) w panelu konfiguracyjnym. Aby uzyskać najlepszy efekt kalibracji należy w tym czasie dobrze wentylować mieszkanie (pootwierać okna).

    Aplikacja Netatmo - kalibracja
    Aplikacja Netatmo - kalibracja


    Jakość powietrza w pomieszczeniu możemy szybko sprawdzić dotykając górnej części modułu wewnętrznego, wtedy moduł zaświeci na chwilę w odpowiednim kolorze - zielonym, żółty lub czerwony, który to oznacza konieczność natychmiastowej wentylacji.

    Szybkie sprawdzenie jakości powietrza w stacji pogodowej NETATMO
    Szybkie sprawdzenie jakości powietrza


    Czujnik zewnętrzny


    Czujnik zewnętrzny jest bardzo czuły, szybko reaguje na zmiany temperatury i wilgotności, to dobrze może świadczyć o jego jakości. Przestawiłem go w inne miejsce i już po zaledwie 5 minutach wilgotność zmieniła się o 6%, a temperatura w ciągu 10 minut uległa zmianie o 1 stopień Celsjusza. Powiem szczerze, że nie spodziewałem się takiej szybkiej reakcji, szczególnie jeśli chodzi o wilgotność. Maksymalna wilgotność, jaką dotychczas zarejestrował czujnik to 87%, a minimalna 14%.

    Czujnik zewnętrzny stacji pogodowej Netatmo jest bardzo czuły


    Dane z czujnika zewnętrznego przesyłane są do modułu wewnętrznego co 5 minut. Łącznie w ciągu 3 miesięcy brakowało 316 pomiarów, czyli skuteczność połączenia radiowego jest duża - 98,75%. Dodam jeszcze, że sygnał z czujnika ma do przejścia około 12 metrów, ale po drodze są dwie cienkie (ale bardzo twarde) betonowe ściany oraz jedna gruba, także betonowa ściana.

    Ciśnienie powietrza


    Ciśnienie powietrza wyświetlane przez stacje to ciśnienie względne, czyli zredukowane do poziomu morza. Tak więc, jest to ciśnienia jakie aktualnie występuje w naszej miejscowości, ale gdyby znajdowała się ona na poziomie morza. Do dokładnego wskazywania ciśnienia względnego konieczne jest podanie poprawnej wysokości. Wysokość jest automatycznie pobierana z GPS’a (przy konfiguracja na urządzeniu mobilnym), ale jeżeli jest błędna lub niedokładna to powinniśmy ją skorygować. Prawidłową wartość wpisujemy pod mapą wyświetlającą lokalizacje naszej stacji.

    Aplikacja Netatmo - lokalizacja stacji
    Aplikacja Netatmo - lokalizacja stacji


    Możliwości rozbudowy


    Do stacji Netatmo możemy dokupić do 3 dodatkowych modułów wewnętrznych, dzięki którym będziemy mogli mierzyć poziom CO2 oraz temperaturę i wilgotność w innych pomieszczeniach. Możemy umieścić taki moduł w każdym pokoju, a także w kuchni, gdzie chyba będzie najlepiej przydatny. Dodatkowe moduły są zasilane bateriami, nie ma więc potrzeby podłączania ich do gniazdka. Koszt dodatkowego modułu wewnętrznego to mniej więcej 40% kosztu zakupu stacji.

    Możemy także rozszerzyć możliwości pomiarowe naszej stacji, poprzez dokupienie wiatromierza i deszczomierza. Koszt deszczomierza to około 40%, a wiatromierza 59% ceny zakupu stacji.

    Stacja pogodowa NETATMO - możliwości rozbudowy
    Stacja pogodowa NETATMO - możliwości rozbudowy


    Krótkie podsumowanie


    Dla mnie bardzo "istotną rzeczą", oprócz pomiaru ciśnienia oraz temperatury i wilgotności, jest monitoring jakości powietrza (poziomu CO2), a także możliwość otrzymywania powiadomień o ekstremalnych wartościach parametrów pogodowych. Tak więc, na razie jestem z zakupu zadowolony.

    Autor: Parasol (Stacje-Pogody.pl)
  • Komentarze (6)

    • Ocena treści
      Komentarz
    • 4
      Wszystko ładnie i pięknie, ale najważniejszego autor zapomniał dodać - ceny za to ustrojstwo.
      Data: 2016-11-21 00:06:51
      Dodał: gdzie cena???
    • 5
      Niestety ta stacja do tanich nie należy: moduł wewnętrzny plus zewnętrzny od 609zł, dodatkowy moduł wew. od 280zł.
      Data: 2016-12-10 21:58:07
      Dodał: Gonzo
    • 5
      Super opis.
      Data: 2016-12-27 15:32:02
      Dodał: Luk
    • 5
      Noszę się z zamiarem zakupu Netatmo, i tak sobie czytam recenzje na różnych forach. ŻADNA jednak recenzja nie wspomina o jakości prognoz pogody generowanych przez te urządzenia. Jak to wygląda w przypadku Parasola, autora tej recenzji? W tych dniach mija rok, od kiedy używasz tego gadżetu, napisz więc proszę, w jakim procencie sprawdzają się prognozy pogody z Netatmo w Twoim miejscu zamieszkania? Dziękuje za odpowiedź.
      Data: 2017-03-03 10:21:44
      Dodał: drozdek
    • 5
      W odpowiedzi do ~drozdek - przecież na zdjęciach jest wyraźne logo, że prognoza jest pobierana z serwisu weatherpro.
      Data: 2017-09-16 19:48:32
      Dodał: Szz
    • 3
      Używam tą stacje 5 rok. Problemy są z modułem zewnętrznym, mam już 2 i traci połączenie z bazą. Support każe kupić nowy. Poprzedni też musiałem wymienić, bo baterie starczały na max 2-3 tygodnie. Standardowo wytrzymują 2-3 lata. Szukam bardziej wytrzymałej stacji.
      Data: 2017-10-08 14:40:21
      Dodał: Andrzej
    Dodaj komentarz
    • Ocena treści:
    • Imię (nick):
    • Komentarz:

      Komentarz może mieć do 1999 znaków. Liczba wprowadzonych znaków: 0
    • Wpisz kod z obrazka:    Aby dodać komentarz wpisz kod z obrazka
 
Copyright © 2017 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje