Jesteś w » Strona główna » Conrad » WS-0101 » Opinie
PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Opinie stacja pogody Conrad WS-0101

(4.13 pkt)
Stacja pogody Conrad WS-0101
  • Jakość:
    3.63 pkt
  • Funkcjonalność:
    4.63 pkt
  • Niezawodność:
    3.88 pkt
  • Dokładność:
    4.14 pkt
  • Koszt:
    4.38 pkt
Sortuj według: data ↑ | ocena | pomocność
    • (4.4 pkt)
      Waldi
    • Data dodania: 2016-12-18 14:03:50
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Stację WH 2080 (wersja WS-0101) posiadam już prawie dwa lata – zakupiona za około 360 zł. W międzyczasie doszło do jednej awarii (po około trzech miesiącach od zakupu) i podczas silnego wiatru przestała pokazywać prędkość wiatru (uszkodzenie wiatromierza). Procedura reklamacji błyskawiczna, jedyna wada, że musiałem zdemontować całą stację. Zgodnie z polityką sprzedawcy otrzymałem nowy produkt. W tym roku dokupiłem sobie drugi komplet na allegro (sprzedawany jako uszkodzony) za 80 zł – okazało się, że wszystko działa, tak więc mam części zapasowe oraz działające na raz dwie bazy (nie ma z tym problemu).

      W moim przypadku stacja działa non stop i jest podłączona do PC oraz wysyła dane do sieci za pomocą programu Cumulus i netbooka HP mini 210. Jest obecna na stronie wunderground.com oraz korzystam z aplikacji Weather Station na telefonie z Androidem. Sama instalacja jest dość prosta, metodą prób i błędów dość szybko udało mi się sprawić, że wszystko działa.

      Co do zalet WS-0101, to posiada ona ich całe mnóstwo i dla zwykłego amatora meteorologii jest ona na pewno bardzo ciekawym rozwiązaniem. Niewątpliwie jej zaletą jest też niska cena oraz wg mnie bardzo dobry jakościowo wyświetlacz. W moim przypadku baterie starczyły na rok (czujnik zewnętrzny), z zasięgiem nie ma problemu (czujnik jest w klatce meteo, odległość do domu około 10 metrów i bardzo grube ściany).

      Większość potencjalnych kupujących bardziej interesują wady, dlatego też na nich się skupię...

      - Ochrona przeciwsłoneczna czujnika. Dołączona wersja to porażka, sprawdza się jedynie w cieniu. Nawet drobne promienie słoneczne powodują, że temperatura staje się zafałszowana. Wskazana jest klatka meteo, ew. osłona aktywna lub też jak wspomniałem powyżej stały cień.
      - Wilgotność zewnętrzna. Działa ok podczas ciepłych dni (do około 5 stopni). Poniżej zaniża wilgotność i dzieje się tak, do czasu aż temperatura nie zacznie na stałe osiągać ten wyższy pułap.
      - Skoki temperatury. Zauważyłem, że stacja nie rejestruje wszystkich temperatur (tak działo się w każdym z trzech czujników, które miałem). W moim przypadku nie rejestruje zakresu 4,0 – 4,3 potem 10,0 – 10,3 następnie 17,3 – 17,6 i na końcu 29,1 – 29,7. Czym to jest spowodowane nie mam pojęcia...
      - Podłączona non stop stacja do komputera zawyża temperaturę wewnętrzną o około 0,2 – 0,3 stopnia.
      - Potrafi nieraz naliczyć błędnie opad wielkości rzędu 0,3 mm (być może zbiera tam się rosa, która spływa do korytka).

      Tyle uwag myślę, że wystarczy. Tak jak wspomniałem powyżej, za 400 zł nic lepszego na pewno się nie znajdzie. Nie jest to na pewno Davis, jednak ten produkt jest droższy dziesięciokrotnie i nie każdy może na niego sobie pozwolić... Ze względu na potencjalną awaryjność, polecam zakup w sklepach, gdzie ewentualnie nie będzie problemów z reklamacją...
    • Produkt posiadam od kilku lat
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (2.6 pkt)
      Andy
    • Data dodania: 2016-12-03 20:47:19
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Kupiłem taką i trzy razy mi ją wymieniano. Działała najdłużej tydzień, czy półtora. Ciągle się psuły kolejne. Najczęściej na deszczu zacierał się wiatromierz. Po tygodniu jesienią przestawał się obracać, jakby łożysko zardzewiało. Pamiętam, że też jakieś kontaktrony w nim siadały. Ogólnie zrezygnowałem po trzeciej reklamacji i czwartego z kolei bubla nie chciałem już. Sklep bardzo profesjonalnie zwrócił pieniądze, a ja się z tej chińszczyzny skutecznie wyleczyłem. Niestety nie polecam, niedopracowany szmelc.
    • Produkt posiadam od roku
    • Zalety
      Łatwość montażu i poręczność.
    • Wady
      Fatalna jakość i awaryjność.
      • Jakość:
        1 pkt
      • Funkcjonalność:
        3 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      piotrn
    • Data dodania: 2016-12-01 19:34:33
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Użytkuję tą stację od ponad 3 lat i nie żałuję zakupu.

      Cena - rewelacyjny stosunek ceny do jakości.

      Jakość - dałbym 5pkt, ale po roku użytkowania zacinało się łożysko w śmigiełku wiatromierza. Problem był znany na forach niemieckich. Sklep Conrad bez problemu wymienił sprzęt na nowy. Od ponad 2 lat nowa stacja chodzi bez najmniejszych problemów. Prawdopodobnie od 2 lat stosuje się lepsze łożyska w wiatromierzu.

      Dokładność - temperatura poniżej +\- 1 stopień czyli wzorowo. Barometr zawyża o 4hPa - mogłoby być lepiej, ale mi to nie przeszkadza. Deszczomierz minimalnie zaniża przez rozbryzgi - zgodnie z sugestiami z sieci, silikonem dokleiłem do deszczomierza osłonkę, aby rozbryzgi wpływały do deszczomierza. Teraz jest ok. Wilgotność pokazuje bardzo dobrze. Co do dokładności wiatromierza to nie wiem. Żeby sprawdzić jego działanie trzeba by było dać go na wysokim maszcie ponad domami. A wtedy czujnik temperatury będzie zbyt wysoko, bo kabel między czujnikami ma kilka m długości.

      Stacja dobrze łapie sygnał DCF i świetnie synchronizuje czas. Żeby dobrze wykorzystać możliwości stacji zalecam podłączenie do komputera - moja stacja chodzi na mikrokomputerku raspberrypi z Weewex. Na razie moje odczyty są na pogoda-bystra.y0.pl. Gdybym miał kupić stację w tej cenie to na pewno bym ją kupił jeszcze raz.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      Cena, funkcjonalność, współpraca z komputerem, gwarancja.
    • Wady
      Barometr trochę zawyża, starsze modele miały problem z wiatromierzem.
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.2 pkt)
      telewy
    • Data dodania: 2016-11-30 21:53:24
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Moja stacja meteo WS-0101 została zakupiona w sklepie Conrad w grudniu 2012 i od tamtego czasu funkcjonuje do dzisiaj. Na jej zakup skusiły mnie pozytywne opinie w sieci, funkcjonalność i przystępna cena. Tak jak pisałem, stacja działa do dzisiaj, ale nie bez problemów. 3 dni po starcie przestał się kręcić prędkościomierz wiatru. Polityka Conrada nakazuje w takim wypadku odesłanie całej stacji. A że nie chciało mi się jej demontować, to kupiłem sobie odpowiednie łożysko i naprawiłem sam (działa do dzisiaj).

      Druga awaria miała miejsce gdzieś w 2015. Przestał działać nadajnik radiowy. Zakupiłem więc drugą identyczną stację na allegro, z uszkodzonym pomiarem kierunku wiatru i podmieniłem nadajnik. Dodatkowo dostałem działającą stację odbiorczą. Poza tym stacja działa wyśmienicie. Pomiary wydają mi się dokładne i nie mam z nią żadnych problemów.

      Stacja jest podłączona na stałem do routera z OpenWRT i na bieżąco pomiary są zrzucane na ten router, a tam mam oprogramowanie www.weewx.com (darmowe), które ładnie pokazuje mi te pomiary. W najbliższym czasie udostępnię stronkę z tymi pomiarami w necie. Gdybym miał komuś polecić tą stację to miałbym mały dylemat. Wszystko jest super, ale niestety te awarie. Mimo wszystko jestem jednak na tak.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      - duża funkcjonalność
      - możliwość podpięcia przez usb do komputera i wizualizacja na stronie
      - cena
      - możliwość kupienia bardzo tanio używki i jako dawcę części
    • Wady
      - jakość (2 awarie)
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.8 pkt)
      Szybki76
    • Data dodania: 2016-11-30 21:51:18
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Stacje pogody mam od 3 lat. W międzyczasie wymieniłem ją dwa razy. Problem polegał na tym, że "zalewało" mi zewnętrzny czujnik. Za trzecim razem rozebrałem nadajnik i spryskałem go sprayem anty wilgoć. Robi się cienka warstwa lakieru, która zapobiega ewaporacji wody. Po sezonie deszczowym czujnik działa bez zarzutu. Baterie w czujniku wystarczają na około 1,5 roku.

      Funkcjonalność - to najlepsza strona tej stacji pogody. Mamy tu złącze USB do przesyłania danych, mam podłączony komputer i wystawiam dane w "świat". Jest to najtańsza opcja jaką znalazłem na rynku i do tego stacja jest bardzo dokładna.

      Ogólnie z panelu stacji nie korzystam, tylko zerkam na temp czasami. Wszystko mam w smartphonie (Wheather for Cumulus na Androida). Ja jestem bardzo zadowolony z zakupu pomimo małych usterek. Nie chce tu promować mojego sprzedawcy, ale muszę polecić sklep Conrad. Bez problemu wymienili niedziałający sprzęt. Jak mówiłem stacja po "uszczelnieniu" nadajnika działa bez problemu.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      - mała cena
      - możliwość wystawiania danych na komputer
      - dobra czytelność wyświetlacza
      - synchronizacja z serwerem czasu
      - dobry zasięg nadajnika
    • Wady
      - nieszczelny nadajnik zewnętrzny
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        2 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      Szymon
    • Data dodania: 2016-11-30 21:27:10
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Świetnie współpracuje z Raspberry PI, wrzuca dane na serwer, bardzo polecam. Cena adekwatna do jakości. Brakuje tylko dokładniejszego czujnika opadów, który zaniża w przypadku skośnych opadów. Niskie zużycie baterii to plus, od zakupu, ponad 1,5 roku nic nie robiłem przy stacji, a na serwerze mam cały podgląd przebiegu pogody.
    • Produkt posiadam od roku
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      charly
    • Data dodania: 2014-11-29 00:48:20
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Najtańszy produkt ze stacji pogodowych wyższej półki przeznaczonej dla amatorów. Na świecie powszechniej znana jako WH-2080. Jakość oceniam na 4 jako, że plastik z którego wykonane są czujniki (w tym przede wszystkim najbardziej narażony na uszkodzenie anemometr) jest niezbyt wytrzymały, niemniej jeśli nie zdarzy się nieprzewidziana sytuacja (typu uderzenie jakimś przedmiotem porwanym przez wiatr) to w naszym klimacie jest to jakość wystarczająca.

      Wskaźnik kierunku wiatru mimo, iż domyślnie ma wskazywać 16 różnych kierunków to jednak w 90% przypadków zalicza jedynie 8 głównych, co jednak nie jest jakąś większą wadą jeśli używa się programu potrafiącego uśredniać wartość kierunku (jak np Cumulus). Przewody do deszczomierza oraz anemometru fabrycznie mają 2,5 metra, jednak jeśli chcemy zachować poprawność pomiarów rekomendowaną przez WMO to będziemy zmuszeni je przedłużyć (co nie jest specjalnie trudne o ile połączenia dobrze zabezpieczymy przed wilgocią).

      Największy problem może być z osłoną radiacyjną - wprawdzie dobrze, że jakaś jest (co jest raczej rzadkością w segmencie do 500 zł), jednak sens jej instalowania w miejscu narażonym na bezpośrednie promienie Słońca jest b. wątpliwy - latem w południe temp. zawyżana będzie nawet o 4 stopnie. Konieczne będzie dokupienie (wykonanie) lepszej osłony lub wybór miejsca zacienionego (ten drugi sposób daje tylko połowiczny sukces, bo stacja nadal narażona będzie na promieniowanie rozproszone).

      Zasięg stacji dobry/b. dobry : w warunkach dom-powietrze nawet do 50-60 metrów (w zależności od liczby przeszkód/ścian/okien). Konsola czytelna, łatwa w obsłudze oraz niezawodna. Ogólnie produkt wart polecenia, jedna z najlepszych opcji w cenie do tysiąca zł, w szczególności jeśli chodzi o parametr jakość/cena
    • Produkt posiadam od pół roku
    • Zalety
      *możliwość połączenia z komputerem/routerem poprzez port usb
      *duża kompatybilność z alternatywnym oprogramowaniem(np Cumulus)
      *oddzielne czujniki
      *transmisja bezprzewodowa na częst. 868MHz
      *dobry zasięg
      *zadowalająca dokładność pomiarów, nawet dla wymagającego użytkownika
      *2 lata gwarancji Conrad
      *cena!!
    • Wady
      *osłona radiacyjna niewystarczająca dla wymagającego użytkownika
      *plastik zadowalający, ale mógłby być lepszy
      *dość wysoka podatność na awarię czujnika termo-higro
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.25 pkt)
      canard
    • Data dodania: 2013-01-10 22:43:33
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Używam od około roku. Jak do tej pory bezawaryjnie. Jedyny problem to gdy temperatura spada poniżej zera w czasie opadów. Wiatraczek zamarza i muszę czekać na ocieplenie. Dokładności nigdy nie weryfikowałem, więc nie oceniam. Szukałem najtańszej stacji meteo, która współpracuje z softem "wview". Z tą nie miałem żadnych problemów z uruchomieniem.
    • Produkt posiadam od roku
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 7 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
 
Copyright © 2017 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje