Jesteś w » Strona główna » BIOTERM » 148409 » Opinie
PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Opinie stacja pogody BIOTERM 148409

(3.76 pkt)
Stacja pogody BIOTERM 148409
  • Jakość:
    3.73 pkt
  • Funkcjonalność:
    4.09 pkt
  • Niezawodność:
    3.64 pkt
  • Dokładność:
    3.64 pkt
  • Koszt:
    3.73 pkt
Sortuj według: data ↑ | ocena | pomocność
    • (4.4 pkt)
      Darek
    • Data dodania: 2015-12-13 10:46:14
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Stacje posiadam od ponad roku. Pracuje na pierwszym komplecie baterii. Generalnie jestem zadowolony z zakupu. Co kilka tygodni muszę jedynie korygować ciśnienie, gdyż stacja ma tendencję do zaniżania tej wartości. Wskazania temperatury są odpowiednie moim zdaniem, podobnie wilgotność. Widoczność wyświetlacza jest jak najbardziej odpowiednia. Z podświetlenia korzystam sporadycznie, nie przeszkadza mi umiejscowienie go tylko z jednej strony ekranu.

      Szkoda, że nie ma możliwości wyłączenia dźwięku przyciskania klawiszy, których skok i tak wydaje donośne kliknięcie. Jeden z przycisków od początku działa słabiej od innych, trzeba go mocniej przycisnąć. Kilka razy od ponad roku zaobserwowałem gubienie wskazań z czujnika, które po kilkudziesięciu sekundach pojawiają się ponownie. Być może jest to spowodowane obecnością w pomieszczeniu tunera dvb-t na usb do laptopa. Zrobiłem raz próbę synchronizacji czujnika ze stacją przy włączonej telewizji i nic z tego nie wyszło, po wyłączeniu tv sygnał się pojawił.
    • Produkt posiadam od roku
    • Zalety
      - dobre wykonanie ogólne
      - poprawna praca z czujnikiem
      - poprawne wskazania temp i wilgotności
      - dobry wyświetlacz
      - dobra cena (125zł)
    • Wady
      - potrzebna korekta wskazań ciśnienia
      - głośna praca średniej jakości przycisków
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 3 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.2 pkt)
      mkreczek
    • Data dodania: 2014-12-22 22:10:06
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Produkt jest mocno plastikowy, ale wszytko pasuje dobrze, a klawisze pracują dobrze. Funkcjonalność tego urządzenia byłaby jego największą zaletą - jakie są to wiadomo i jest ich dużo. Jak za taką cenę to byłoby dobrze. Informacje są czytelne, dobrze widoczne i można zmieniać parametry (kalibrować?) - np. temperatury, ciśnienie bezwzględne czy wilgotność. Czujnik o dziwo dobrze się synchronizuje z bazą. Mam go przy wejściu do domu, a baza jest na piętrze (może być około 12m i kilka ścian). Nie gubi też sygnału DCF - zegar sczytuje bez obsuwy. Dokładność pomiarów dotycząca ciśnienia, temperatury i wilgotności nie budzi zastrzeżeń. Odchyłka jest ze 2 - 3 jednostki wszystkich wartości. Porównywane z innymi urządzeniami (w tym temp. i wilg. wzorcowanym).

      No to dlaczego nie polecam jak jest tak dobrze? A no bo czujnik zewnętrzny temperaturę mierzy dobrze, ale wilgotność względną podaje kompletnie z kosmosu. Mam już trzeci czujnik, bo były wymieniane dzięki uprzejmości Pana serwisanta z Biowinu. "Dzięki uprzejmości", bo serwis jest na prawdę godny pochwały (bez szemrania, zwodzenia, część na ich koszt) - jednym słowem dobry. Niestety przysłany ten ostatni czujnik porównuję z urządzeniem skalibrowanym i on również wskazuje wadę wilgotności - w niższych wartościach pokazuje dobrze, przy wyższych duże błędy. I tak było z wszystkimi.

      To pytam po co to urządzenie jeśli nie spełnia swojej podstawowej funkcji? Zastanawiam się nad przelutowaniem czujki na pojemnościową w czujniku. Tylko to dodatkowy koszt około 40 zł...

      Produkt posiadam niecałe 2 miesiące, ale nie było takiego wyboru.
    • Produkt posiadam od kwartału
    • Wady
      Odczyt wilgotności zewnętrznej łatwiej podać trafny wróżąc z porannej kawy.
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        2 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      dodo
    • Data dodania: 2014-12-07 12:44:36
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Posiadam ponad 4,5 roku, nie widzę żadnych niespodzianek, wszystkie parametry ok. Nawet prognozy w okolicach >60 się sprawdzają, temperatura super, ciśnienie również w normie, bezprzewodowo ok. Działanie na bateriach zadowalająco dobrze, rzadko wymieniam baterie. Kupił bym jeszcze raz, jestem bardzo zadowolony, pomimo że nie ma wodotrysków jest bardzo dobrze!
    • Produkt posiadam od kilku lat
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3 pkt)
      wotik
    • Data dodania: 2014-02-08 07:28:15
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Witam

      Stacja generalnie spełniła moje oczekiwania, jeśli chodzi o funkcjonalność. Daje dość szeroki zakres danych pogodowych. Wiadomo, nie jest to narzędzie dla meteorologa ale myślę, że dla domowego użytkownika, który potrzebuje wiedzieć nieco więcej niż to jaka jest temperatura za oknem, jest wystarczająca.
      Jeśli chodzi o jakość wykonania, stacja nie powala na kolana, ale też w zasadzie nie ma się do czego "przyczepić". Jest to po prostu "chińczyk" ze średniej lub wyższej półki ;-).
      Co do kosztu się nie wypowiadam, gdyż każdy ocenia to wg. "własnej kieszeni".
      PODSTAWOWĄ WADĄ tego urządzenia jest fatalna komunikacja czujnika zewnętrznego z bazą. Bez względu na porę roku, warunki meteorologiczne czy położenie tych elementów względem siebie, baza przez większość czasu nie ma łączności z czujnikiem zewnętrznym. Rozumiem, że zasięg 100 metrów podawany przez producenta, jest czysto teoretyczny i nikt tej odległości nie bierze na poważnie, ale w sytuacji gdy czujnik znajduje się za oknem, a stacja 10 dalej, w domu, nie powinno być takich problemów. Oczywiście testowałem z różnymi położeniami tych elementów i za każdym razem to samo... ŻENADA.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      - zakres danych pomiarowych
      - w miarę dobra jakość wykonania
      - długo wytrzymujące baterie
    • Wady
      - BARDZO KIEPSKA łączność czujnika zewnętrznego z bazą
      - brak pamięci podtrzymującej dane pomiarów przy wymianie baterii
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.2 pkt)
      Indygo
    • Data dodania: 2013-12-24 12:40:33
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Jakość - w miarę dobra, na bateriach pracuje ponad rok

      Funkcjonalność - na potrzeby domowe zupełnie wystarczająca

      Niezawodność - po roku czujnik zewnętrzny padł, kolejny na razie od trzech lat pracuje :)

      Dokładność - temperatura po 4 latach pracy prawidłowo, ale po tych 4 latach ciśnieniomierz pokazuje o 8Hpa za mało - i nie ma możliwości regulacji :(

      Koszt - jak na tę jakość - cena 99 zł za którą ja nabyłem - relatywnie średnia
    • Produkt posiadam od kilku lat
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        2 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.8 pkt)
      Ballo
    • Data dodania: 2012-07-20 13:10:14
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Zakupiłem to urządzenie na dzień Ojca swojemu tacie jakieś 2 lata temu w Cerfuze za przyzwoitą cenę 60. parę złotych.
      Przydała by się dostępność większej ilości czujników, aby w innym miejscu sprawdzić temperaturę
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      -> Cena
      -> Wskazania nawet takie same jak klasyczny termometrem
      -> Długa ŻYWOTNOŚĆ NA BATERII(jeszcze nie wymieniane)
    • Wady
      -> Mógł by być lepiej wykonany
      -> W czujniku zewnętrznym plastik się żółknie i utlenia po 2 latach.
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        3 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (1 pkt)
      Radyj
    • Data dodania: 2012-03-29 19:30:34
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Nie kupujcie tego złomu. Podziałała 1 dzień. Brak połączenia z czujnikiem a baterie nówki. Nie polecam szkoda pieniędzy.
      • Jakość:
        1 pkt
      • Funkcjonalność:
        1 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        1 pkt
      • Koszt:
        1 pkt
    • Pomocność opinii: -13 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      marek_w53
    • Data dodania: 2012-02-07 09:17:43
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Używam jej od ponad dwóch lat. Ogniwa wymieniłem dopiero przed paroma dniami. Działa niezawodnie.
      Dostarcza wszystkie potrzebne informacje o pogodzie, nawet punkt rosy.
      Wygodne jest korzystanie z trybu min/max.

      Gdybym miał proponować rozszerzenie funkcji, to może niektórym użytkownikom przydałby się interfejs do komputera w celu rejestracji danych z dłuższych okresów.
      Innym możliwym rozszerzeniem byłoby radiowe ustawianie zegara (DCF77).
      Oczywiście, to tylko pomysły...

      Co do ceny - zawsze chciałoby się kupić taniej, a ja nie kupowałem w promocji, tylko w zwykłym sklepie ;)
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 10 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      przemosol
    • Data dodania: 2012-01-16 17:35:32
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • W tej cenie produkt chyba bezkonkurencyjny
    • Zalety
      Dokładność odczytów
    • Wady
      (-)brak sterowania zegara sygnałałem DCF ale to chyba nie wada skoro producent tego nie oferuje - po prostu szkoda że tej funkcji nie ma
      (-)przy podświetleniu widać dwie diody (źródła światła) pomiomo tej wady wyświetlacz pozostaje czytelny
      -szkoda że punkt rosy nie może być wyświetlany jednocześnie ze wskazaniem temperatury
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 5 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      dodo
    • Data dodania: 2011-12-31 10:27:48
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Zakupiłem ten konkretny produkt: Bioterm 148409 - chociaż chciałem ActivJet AEL107 odpowiednik tego który był zdecydowanie droższy bo aż 170-180 zł a wygląd ten sam 100/100!. Za ten model zapłaciłem 120zł na A.... Obudowa srebrna wykoanie jak najbardziej pozytywne. Najbardziej bałem sie różnic w pomiarach.
      Co okazało sie w trakcie testów:

      Temperaturę: porównałem z pokojowymi 2szt i cyfrowym pokojowym innego typu w odniesieniu do stacja czujnik zewnętrzny różnice na prawdę znikome nie przekraczały 0.2 między cyfrowymi i do 0.5st. miedzy cieczowymi ogólnie jest ok! (aptekarzem nie jestem)

      Wilgotność: włożyłem stację pod parę przy nawilżaczu ultradźwiękowym i po pewnym czasie wzrosło do 91% (nie trzymałem długo około 4-5 min) potem włożyłem czujnik zewnętrzny do lodówki i spadło do 20% (nie trzymałem długo 20 min). Porównanie odczytów miedzy stacją a zewnętrznym w zakresie wilgotności wykazało jednak różnicę wskazań 4% ale po godzinie różnica rzędu 1-2% (na stacji mniej o te 1-2% niż na zewnętrznym!). Ja osobiście nie widzę problemu. Motywuje to tak jest to błąd określony przez producenta +- 5% w instrukcji więc problemu nie robię zważywszy że przede wszystkim chodzi mi o odniesienie zmian wilgotności o ile wzrosło ile zmalało w określonym czasie i jak temu zapobiec włączając nawilżacz

      Ciśnienie: pokazuje wydaje mi sie poprawnie i stabilnie trzeba ustawić ciśnienie wzgledne
      wstawia się: 1wysokośc bezwzględna na jakiej znajduje sie stacja wasza
      2odczyt ciśnienia bezwzględnego ze znaczkiem "abs" na wyświetlaczu
      3i temperaturę zewnętrzną powietrza i to co jest wynikiem zapisuje sie zmieniając odczyt oznaczony "rel" na ciśnieniu

      INNE uwagi: niesłychanie szybko złapał mi czas przez radio DCF.
      ustawienia alarmów min i max dla wszystkich wyświetlanych wartości bajer i zabawa!
      to co piszę to wynik ostrej zabawy testów przez 1 dzień!!!
    • Zalety
      j/w
    • Wady
      odrobina krytyki:
      1. mało stabilna podpórka jak by ktoś chciał postawić na np: ławie nie przewraca się ale jak ktoś by lekko trącił to....
      2. głośny klik przycisków (w moim odczuciu bez znaczenia ale piszę wszystko)
      3. zanim kupiłem czytałem że wykres ciśnienia miga!. On nie miga tylko przesuwa sie co sekundę tak że co kilka sekund można zobaczyś cały na 24h (dla mnie rzecz bez znaczenia i nie przeszkadzająca w urzytkowaniu (przesuwa sie od prawej do lewej)....
      4. podświetlenie ok ale widać 2 diody z lewej strony tylko jak się zaświeci (nie czepiam sie bo rzecz banalna dane podczas oświetlenia widoczne i czytelne)
      Pomimo krytycznych uwag uważam że produkt jest na prawde wart swej ceny zresztą uznany został jako zwyciezca rywalizacji JAKOŚĆ/Cena w jakimś teście nie pamiętam gdzie o tym czytałem poszukacie znajdziecie!
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 11 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
[1]2 »»
 
Copyright © 2018 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje