Jesteś w » Strona główna » BIOTERM » 148409 » Opinie
PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Opinie stacja pogody BIOTERM 148409

(3.78 pkt)
Stacja pogody BIOTERM 148409
  • Jakość:
    3.83 pkt
  • Funkcjonalność:
    4.17 pkt
  • Niezawodność:
    3.5 pkt
  • Dokładność:
    3.67 pkt
  • Koszt:
    3.75 pkt
Sortuj według: data ↑ | ocena | pomocność
    • (4 pkt)
      Marek
    • Data dodania: 2018-05-03 21:00:44
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Wysiada zewnętrzny czujnik temperatury i wilgotności. Średnio co 2-3 lata po wymianie baterii. Teraz nie mam gdzie kupić nowego, choć uważam że jest warto, ale nie wiem skąd. Brak serwisu gdzie można by kupić nowy lub naprawić. Funkcjonalny, czytelny, w miarę dokładny. Warto go posiadać jak działa zewnętrzny czujnik.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      Dość dokładny, czytelny.
    • Wady
      Awaryjny czujnik zewnętrzny, brak serwisu.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.4 pkt)
      Darek
    • Data dodania: 2015-12-13 10:46:14
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Stacje posiadam od ponad roku. Pracuje na pierwszym komplecie baterii. Generalnie jestem zadowolony z zakupu. Co kilka tygodni muszę jedynie korygować ciśnienie, gdyż stacja ma tendencję do zaniżania tej wartości. Wskazania temperatury są odpowiednie moim zdaniem, podobnie wilgotność. Widoczność wyświetlacza jest jak najbardziej odpowiednia. Z podświetlenia korzystam sporadycznie, nie przeszkadza mi umiejscowienie go tylko z jednej strony ekranu.

      Szkoda, że nie ma możliwości wyłączenia dźwięku przyciskania klawiszy, których skok i tak wydaje donośne kliknięcie. Jeden z przycisków od początku działa słabiej od innych, trzeba go mocniej przycisnąć. Kilka razy od ponad roku zaobserwowałem gubienie wskazań z czujnika, które po kilkudziesięciu sekundach pojawiają się ponownie. Być może jest to spowodowane obecnością w pomieszczeniu tunera dvb-t na usb do laptopa. Zrobiłem raz próbę synchronizacji czujnika ze stacją przy włączonej telewizji i nic z tego nie wyszło, po wyłączeniu tv sygnał się pojawił.
    • Produkt posiadam od roku
    • Zalety
      - dobre wykonanie ogólne
      - poprawna praca z czujnikiem
      - poprawne wskazania temp i wilgotności
      - dobry wyświetlacz
      - dobra cena (125zł)
    • Wady
      - potrzebna korekta wskazań ciśnienia
      - głośna praca średniej jakości przycisków
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 3 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.2 pkt)
      mkreczek
    • Data dodania: 2014-12-22 22:10:06
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Produkt jest mocno plastikowy, ale wszytko pasuje dobrze, a klawisze pracują dobrze. Funkcjonalność tego urządzenia byłaby jego największą zaletą - jakie są to wiadomo i jest ich dużo. Jak za taką cenę to byłoby dobrze. Informacje są czytelne, dobrze widoczne i można zmieniać parametry (kalibrować?) - np. temperatury, ciśnienie bezwzględne czy wilgotność. Czujnik o dziwo dobrze się synchronizuje z bazą. Mam go przy wejściu do domu, a baza jest na piętrze (może być około 12m i kilka ścian). Nie gubi też sygnału DCF - zegar sczytuje bez obsuwy. Dokładność pomiarów dotycząca ciśnienia, temperatury i wilgotności nie budzi zastrzeżeń. Odchyłka jest ze 2 - 3 jednostki wszystkich wartości. Porównywane z innymi urządzeniami (w tym temp. i wilg. wzorcowanym).

      No to dlaczego nie polecam jak jest tak dobrze? A no bo czujnik zewnętrzny temperaturę mierzy dobrze, ale wilgotność względną podaje kompletnie z kosmosu. Mam już trzeci czujnik, bo były wymieniane dzięki uprzejmości Pana serwisanta z Biowinu. "Dzięki uprzejmości", bo serwis jest na prawdę godny pochwały (bez szemrania, zwodzenia, część na ich koszt) - jednym słowem dobry. Niestety przysłany ten ostatni czujnik porównuję z urządzeniem skalibrowanym i on również wskazuje wadę wilgotności - w niższych wartościach pokazuje dobrze, przy wyższych duże błędy. I tak było z wszystkimi.

      To pytam po co to urządzenie jeśli nie spełnia swojej podstawowej funkcji? Zastanawiam się nad przelutowaniem czujki na pojemnościową w czujniku. Tylko to dodatkowy koszt około 40 zł...

      Produkt posiadam niecałe 2 miesiące, ale nie było takiego wyboru.
    • Produkt posiadam od kwartału
    • Wady
      Odczyt wilgotności zewnętrznej łatwiej podać trafny wróżąc z porannej kawy.
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        2 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      dodo
    • Data dodania: 2014-12-07 12:44:36
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Posiadam ponad 4,5 roku, nie widzę żadnych niespodzianek, wszystkie parametry ok. Nawet prognozy w okolicach >60 się sprawdzają, temperatura super, ciśnienie również w normie, bezprzewodowo ok. Działanie na bateriach zadowalająco dobrze, rzadko wymieniam baterie. Kupił bym jeszcze raz, jestem bardzo zadowolony, pomimo że nie ma wodotrysków jest bardzo dobrze!
    • Produkt posiadam od kilku lat
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3 pkt)
      wotik
    • Data dodania: 2014-02-08 07:28:15
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Witam

      Stacja generalnie spełniła moje oczekiwania, jeśli chodzi o funkcjonalność. Daje dość szeroki zakres danych pogodowych. Wiadomo, nie jest to narzędzie dla meteorologa ale myślę, że dla domowego użytkownika, który potrzebuje wiedzieć nieco więcej niż to jaka jest temperatura za oknem, jest wystarczająca.
      Jeśli chodzi o jakość wykonania, stacja nie powala na kolana, ale też w zasadzie nie ma się do czego "przyczepić". Jest to po prostu "chińczyk" ze średniej lub wyższej półki ;-).
      Co do kosztu się nie wypowiadam, gdyż każdy ocenia to wg. "własnej kieszeni".
      PODSTAWOWĄ WADĄ tego urządzenia jest fatalna komunikacja czujnika zewnętrznego z bazą. Bez względu na porę roku, warunki meteorologiczne czy położenie tych elementów względem siebie, baza przez większość czasu nie ma łączności z czujnikiem zewnętrznym. Rozumiem, że zasięg 100 metrów podawany przez producenta, jest czysto teoretyczny i nikt tej odległości nie bierze na poważnie, ale w sytuacji gdy czujnik znajduje się za oknem, a stacja 10 dalej, w domu, nie powinno być takich problemów. Oczywiście testowałem z różnymi położeniami tych elementów i za każdym razem to samo... ŻENADA.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      - zakres danych pomiarowych
      - w miarę dobra jakość wykonania
      - długo wytrzymujące baterie
    • Wady
      - BARDZO KIEPSKA łączność czujnika zewnętrznego z bazą
      - brak pamięci podtrzymującej dane pomiarów przy wymianie baterii
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.2 pkt)
      Indygo
    • Data dodania: 2013-12-24 12:40:33
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Jakość - w miarę dobra, na bateriach pracuje ponad rok

      Funkcjonalność - na potrzeby domowe zupełnie wystarczająca

      Niezawodność - po roku czujnik zewnętrzny padł, kolejny na razie od trzech lat pracuje :)

      Dokładność - temperatura po 4 latach pracy prawidłowo, ale po tych 4 latach ciśnieniomierz pokazuje o 8Hpa za mało - i nie ma możliwości regulacji :(

      Koszt - jak na tę jakość - cena 99 zł za którą ja nabyłem - relatywnie średnia
    • Produkt posiadam od kilku lat
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        2 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.8 pkt)
      Ballo
    • Data dodania: 2012-07-20 13:10:14
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Zakupiłem to urządzenie na dzień Ojca swojemu tacie jakieś 2 lata temu w Cerfuze za przyzwoitą cenę 60. parę złotych.
      Przydała by się dostępność większej ilości czujników, aby w innym miejscu sprawdzić temperaturę
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      -> Cena
      -> Wskazania nawet takie same jak klasyczny termometrem
      -> Długa ŻYWOTNOŚĆ NA BATERII(jeszcze nie wymieniane)
    • Wady
      -> Mógł by być lepiej wykonany
      -> W czujniku zewnętrznym plastik się żółknie i utlenia po 2 latach.
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        3 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (1 pkt)
      Radyj
    • Data dodania: 2012-03-29 19:30:34
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Nie kupujcie tego złomu. Podziałała 1 dzień. Brak połączenia z czujnikiem a baterie nówki. Nie polecam szkoda pieniędzy.
      • Jakość:
        1 pkt
      • Funkcjonalność:
        1 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        1 pkt
      • Koszt:
        1 pkt
    • Pomocność opinii: -13 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      marek_w53
    • Data dodania: 2012-02-07 09:17:43
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Używam jej od ponad dwóch lat. Ogniwa wymieniłem dopiero przed paroma dniami. Działa niezawodnie.
      Dostarcza wszystkie potrzebne informacje o pogodzie, nawet punkt rosy.
      Wygodne jest korzystanie z trybu min/max.

      Gdybym miał proponować rozszerzenie funkcji, to może niektórym użytkownikom przydałby się interfejs do komputera w celu rejestracji danych z dłuższych okresów.
      Innym możliwym rozszerzeniem byłoby radiowe ustawianie zegara (DCF77).
      Oczywiście, to tylko pomysły...

      Co do ceny - zawsze chciałoby się kupić taniej, a ja nie kupowałem w promocji, tylko w zwykłym sklepie ;)
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 10 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      przemosol
    • Data dodania: 2012-01-16 17:35:32
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • W tej cenie produkt chyba bezkonkurencyjny
    • Zalety
      Dokładność odczytów
    • Wady
      (-)brak sterowania zegara sygnałałem DCF ale to chyba nie wada skoro producent tego nie oferuje - po prostu szkoda że tej funkcji nie ma
      (-)przy podświetleniu widać dwie diody (źródła światła) pomiomo tej wady wyświetlacz pozostaje czytelny
      -szkoda że punkt rosy nie może być wyświetlany jednocześnie ze wskazaniem temperatury
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 5 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
[1]2 »»
 
Copyright © 2018 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje