Jesteś w » Strona główna » Hama » EWS-800 » Opinie
PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Opinie stacja pogody Hama EWS-800

(3.28 pkt)
Stacja pogody Hama EWS-800
  • Jakość:
    3.33 pkt
  • Funkcjonalność:
    4.11 pkt
  • Niezawodność:
    2.63 pkt
  • Dokładność:
    3.56 pkt
  • Koszt:
    2.67 pkt
Sortuj według: data ↑ | ocena | pomocność
    • (1.6 pkt)
      mario
    • Data dodania: 2016-03-14 17:50:16
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Ponad miesiąc temu kupiłem dwie stacje Hama EWS-800. Włączyłem obie stacje oraz czujniki i umieściłem wszystko w jednym miejscu, w temperaturze pokojowej. Jakież było moje zdziwienie, jak na każdym wyświetlaczu pojawił się inny odczyt. Różnice temperatur wynosiły aż 6 stopni, wilgotność różnica 26%, ciśnienie 21 hpa. Widząc to postanowiłem skalibrować urządzenia. Już po godzinie różnica temperatury wynosiła 2 stopnie, wilgotność 14%. Jedynie ciśnienie miało małe odchylenie, bo zaledwie 3 hpa.

      Po kolejnej kalibracji przy temperaturze zerowej również po jakimś czasie pojawiły się duże różnice temperatur (4 stopnie) i wilgotności (11%), natomiast barometr miał różnicę 2hpa. Mało tego, czujnika zewnętrznego nie da się skalibrować, tak aby na jego wyświetlaczu pojawiły się nowe wartości. Czyli wychodzi nam np. coś takiego, że czujnik pokazuje wilgotność 68% i temperaturę +2 stopnie, a odczyt z tego czujnika na stacji pokazuje 57% i +4 stopnie.

      Jeżeli chodzi o łączność pomiędzy stacją bazową, a czujnikiem, to jest doskonała, sygnał przechodzi nawet przez 4 ściany. W całym urządzeniu jedyne co działa jak należy to zegar, który kalibruje się automatycznie sygnałem DCF i jest bardzo dokładny. Reasumując za ok. 180zł mam w domu super zegarek, no i w miarę działający barometr, którego pomiary mniej więcej pokrywają się ze stacją pogody IMIGW, znajdującą się kilkanaście kilometrów od miejsca mojego zamieszkania.
    • Produkt posiadam od miesiąca
    • Zalety
      Zegar sterowany przez DCF.
    • Wady
      Dokładność pomiarów temperatury i wilgotności.
      • Jakość:
        1 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        1 pkt
      • Koszt:
        1 pkt
    • Pomocność opinii: 3 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.2 pkt)
      Henryk
    • Data dodania: 2015-11-28 14:15:17
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Mam ją pół roku więc co nieco można napisać.

      Pokazuje temperatury, wilgotności wewnątrz i na zewnątrz, trend zmian ciśnienia z historią i jakąś tam prognozę. Są alarmy, ale nie używam. Instrukcja po polsku jest nie do użytku, czytać tą po angielsku, zwłaszcza że stacja ma trochę parametrów do możliwej konfiguracji, choćby korekty ciśnień, temperatur itp. Wielkość wyświetlacza to 62x109mm. Wyświetlacz jest dobrze czytelny pod różnymi kątami.

      Czujnik - fajny, ma na sobie wyświetlacz, więc można z niego odczytać temperaturę. Zasięg deklarowany 100 metrów. Niestety tutaj jest bzdura totalna. Powiesiłem czujnik oddalony od stacji o 4 metry, kiedy oba urządzenia widziały się wzajemnie, a jedyną przeszkodą na drodze była szyba. Zero komunikacji. Okazało się, że nadajnik i stacja muszą stać w tej samej płaszczyźnie - czyli przód stacji do przodu nadajnika. Wtedy widzą się na 15 metrach ze ścianami dwoma po drodze bez problemów. Skręca się nadajnik o 90 stopni i głucho, i ciemno. Rozebrałem odbiornik i wyciągnąłem drut-antenę aby była w odpowiedniej płaszczyźnie i dopiero działa.

      DCF - stacja ma odbiornik i się synchronizuje, ale czułość odbiornika to masakra. Tam gdzie proste stacje z Lidla (mam 2 różne plus budzik, w różnym okresie kupowane) nie robią najmniejszych problemów, a stojący zegarek przy łóżku łapie sygnał bez problemu, to Hama na parapecie w oknie nie daje rady. Wywiozłem ostatecznie do rodziców, mieszkają dość wysoko w bloku i tam łapie sygnał. Oczywiście patent z drutem anteny czujnika na zewnątrz trzeba było zostawić, bo 3 metry ze ścianką działową z pustaków po drodze było problemem, ze względu właśnie na kąt zawieszenia czujnika.

      Nie polecam, kupić cokolwiek innego, nie warto się denerwować przy łażeniu z odbiornikiem po domu jak z różdżką, szukając sygnału z czujnika i z DCF. Chyba, że będą oddalone od siebie o metr, wtedy różnicy to nie robi.
    • Produkt posiadam od pół roku
    • Zalety
      Cena, funkcjonalność.
    • Wady
      Komunikacja z czujnikiem jest tragiczna, bardzo niska czułość odbiornika DCF.
      • Jakość:
        2 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.4 pkt)
      Tomek2
    • Data dodania: 2015-11-20 23:19:33
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Stację posiadam od ponad 1 roku. W tym czasie już była dwukrotnie reklamowana z powodu awarii czujnika zewnętrznego. Nagle zaczyna przekazywać dane do stacji bazowej z dłuższymi przerwami i brakiem wyświetlania na stacji bazowej, by po kilku dniach zaprzestać całkowitego przekazywania danych.

      W drugim przypadku, nagle zaprzestał przekazywania danych, by po kilku godzinach zniknęły również dane z wyświetlacza czujnika. Wymiany baterii, resetowanie, ponowne łączenie nie daje żadnych pozytywnych rezultatów. Szkoda, bo stacja zgrabna, dość precyzyjnie pokazująca dane z możliwością różnych nastaw.
    • Produkt posiadam od roku
    • Zalety
      ergonomia, czytelność, precyzja podawanych danych, możliwość korekt różnych nastawień
    • Wady
      awaryjność czujnika
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.5 pkt)
      Wally
    • Data dodania: 2014-12-03 08:43:47
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Nie mam zastrzeżeń do samej stacji. Skandaliczna i pełna błędów jest natomiast polska wersja instrukcji obsługi. Gdyby nie wersja angielska miałbym problemy z ustawieniem stacji. Jeśli polską wersję tłumaczył program komputerowy to, w przypadku odpowiedzialnego dostawcy, ktoś powinien to przeczytać i skorygować merytorycznie.
    • Produkt posiadam od kilku dni
    • Zalety
      Dokładność pomiarów
    • Wady
      Jakość instrukcji obsługi w wersji polskiej
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      Mariusz
    • Data dodania: 2014-11-10 19:44:58
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Posiadam tę stację pogody już szósty rok i działa mi niezawodnie. W tym czasie kilkakrotnie się przeprowadzałem i w każdym miejscu działała mi niezawodnie. Nie zawsze trafnie przewiduje pogodę, ale dokładnie pokazuje temperaturę (i wewnątrz i na zewnątrz), jak również wilgotność i ciśnienie. Baterie w tym czasie wymieniałem dwa, może trzy razy. Polecam ten wybór.
    • Produkt posiadam od kilku lat
    • Zalety
      Funkcjonalność
      Czytelność
    • Wady
      Cena
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (2.8 pkt)
      wiktoria3322
    • Data dodania: 2012-09-25 08:56:05
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Czujnik zewnętrzny zepsuł się po 6 miesiącach, mimo, że był zamontowany na ganku, pod okapem, gdzie nie był narażony na opady atmosferyczne :-( Cena tej stacji nieadekwatna do jakości.
    • Produkt posiadam od pół roku
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        1 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      Guccio
    • Data dodania: 2012-09-12 18:46:45
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Polecam.Mam stację od 3 lat i działa prawie idealnie (zdarza się że czasami na minutę lub dwie straci sygnał z czujnika zew.
    • Produkt posiadam od kilku lat
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        4 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (2.6 pkt)
      klapsoft
    • Data dodania: 2012-02-18 19:27:15
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Po 2 miesiącach wysiadł czujnik zewnętrzny.
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        3 pkt
      • Niezawodność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        1 pkt
    • Pomocność opinii: 1 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.2 pkt)
      tadek
    • Data dodania: 2011-12-30 18:25:14
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Ogólnie stacja ok tyle że bardzo krótko trzymają baterie w czujniku zewnętrznym (przez 4 miesiące wymieniałem baterie 3 razy czyli wymiana co miesiąc) baterie były nowe alkaliczne. Chyba, że mam pecha i czujnik jest uszkodzony.
    • Zalety
      funkcjonalność, wygląd.
    • Wady
      Krótki żywot baterii w czujniku zewnętrznym.
      • Jakość:
        4 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        2 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        3 pkt
    • Pomocność opinii: 5 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
 
Copyright © 2018 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje