Jesteś w » Strona główna » AURIOL » H13726 » Opinie
PLIKI COOKIES: Serwis używa cookies. Więcej informacji w regulaminie serwisu. OK (wyłącz komunikat)

Opinie stacja pogody AURIOL H13726

(4.29 pkt)
Stacja pogody AURIOL H13726
  • Jakość:
    4.42 pkt
  • Funkcjonalność:
    4.55 pkt
  • Niezawodność:
    3.83 pkt
  • Dokładność:
    3.83 pkt
  • Koszt:
    4.92 pkt
Sortuj według: data ↓ | ocena | pomocność
    • (5 pkt)
      Jacek
    • Data dodania: 2009-12-20 12:23:33
    • Przed wszystkim zasięg podany w opisie jest znacznie większy ! odbieram sygnał z ponad 40M
      wszystkie pomiary są bardzo dokładne, porównywałem je z wskazaniami termometrów na alkohol.
      Wyśmienicie dopracowana sprawa z podświetleniem ekranu.Po kalibracji ciśnienia wyświetlacz pogody w końcu pokazał opady deszczu zamiast piorunów co przy ujemnej temperaturze jest oczywiste że to opady śniegu, i wszystko się zgadza.
      Miałem sporo problemu z zestrojeniem stacji z nadajnikami, ale to z winy zasilacza, świetnie się nadaje zasilacz od telefonów komórkowych np Nokia, 6.V problem w tym że po podłączeniu zasilacza do stacji stacja przestaje się komunikować z nadajnikami zewnętrznymi bez względu na to czy są baterie czy nie. stacja działa jedynie na bateriach
      a szkoda. Ergonomia i czytelność bez problemu nawet dla starszych. jakoś i cena godna polecenia.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (5 pkt)
      68robi
    • Data dodania: 2010-01-09 06:34:00
    • Stacje AURIOL zakupiłem w Lidlu około dwa tygodnie temu i musze przyznac że jestem mile zaskoczony że za tak niską cene 199zł.otrzymałem dosyc profesjonalne urządzenie.Stacja bardzo precyzyjnie mierzy wszystkie parametry pogodowe nawet kierunek,siłe wiatru i opady deszczu.Sensory zewnętrzne wbrew opinii któregoś z posiadaczy tej stacji bardzo ładnie i bez żadnych problemów łączą się oczywiście bezprzewodowo z jednostką główną w moim przypadku jest to odległosc około 15m.
      Mnóstwo funkcji jakie posiada opisywana stacja daje duże zadowolenie z posiadania kompletnego centrum pogodowego.Jedyna wada to fakt zakupu 10szt.baterii w które zestaw nie jest wyposażony,na szczęście są to popularne paluszki.
      Zakup stacji AURIOL z czystym sumieniem polecam!
      Za tak niską cene na pewno nie zdobędziemy stacji pogodowej wyposażonej w tyle czujników i funkcji.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.4 pkt)
      Lukas
    • Data dodania: 2010-03-22 08:47:57
    • Również zakupiłem stację w Lidlu. Jak za cenę 199 zł to na prawdę jest OK. Najbardziej obawiałem się małego zasięgu, ale bez problemu odbieram sygnał z 20 m przez 2 betonowe stropy i dach. Do wad należy zaliczyć umieszczenie czujników temperatury w obudowie wiatromierza. W słoneczne dni temperatura zewnętrzna jest przekłamana, co sprawdzałem kilkukrotnie. Przyczepić by się można również co do funkcjonalności, ilość przycisków po prostu powala. Po przestudiowaniu instrukcji jednak ten problem znika. Po 3 miesiącach pomiarów, stwierdzam że to najlepszy wybór spośród najniższej półki cenowej, polecam.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      konr11
    • Data dodania: 2010-12-30 22:06:13
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Witam zakupiłem tą stacje w lidlu skusiła mnie niska cena jak na stacje z wiatromierzem i obawiałem się że będzie kiepska ale nic z tych rzeczy. Stacja jak za te pieniądze naprawdę fajna zegar bez problemu zsynchronizował się z DCF wyświetlacz dobry i wyraźny. Jeśli chodzi o inne parametry to ciśnienie w miarę dokładne różnice do 3hPa. Wiatromierz dobrze wyznacza kierunek wiatru troszkę zaniża prędkości ale myślę że jest to spowodowane wysokością na której jest zamontowany lecz ogólnie sprawuje się bardzo dobrze. Co do temperatury i wilgotności zewn. to jest jak najbardziej poprawna wilgotność max jaka udało mi się osiągnąć to 97% a stacja działa od 4dni w słoneczne dni może być trochę gorzej. Deszczomierza póki co nie testowałem(zima) :). Zasięg stacji na 25m spokojnie będzie działało. Do wad można zaliczyć zbyt mały zakres head index i dew point przez co zimą z czujnika zewn jest często wyświetlane L.L.l . Ogólnie jak za taką cenę myślę że nie ma się co zastanawiać i polecam tę stację.
    • Zalety
      1. Dobre wykonanie
      2. W miarę dokładne pomiary
      3. Zasięg nawet większy niż podaje instrukcja
      4. Niska cena
    • Wady
      1. Barometr mógłby być troszkę dokładniejszy
      2. Niskie zakresy Head Index i Dew Point
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        5 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 3 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3 pkt)
      Tomi
    • Data dodania: 2011-01-15 20:51:38
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • Kupiłem stację w Lidlu niestety po niecałym miesiącu wiatromierz przestał wysyłać wskazania prędkości wiatru. Przeglądając fora widzę że to częsta przypadłość tego produktu.
    • Zalety
      fajnie wygląda
    • Wady
      uszkodziła sie po niecałym miesiącu
      • Jakość:
        2 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        1 pkt
      • Dokładność:
        3 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 0 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4 pkt)
      Mplay
    • Data dodania: 2011-02-15 23:35:30
    • Nie polecam tego produktu Nie polecam tego produktu
    • AURIOL IAN 35344 z Lidla i VENTUS W155 z Castoramy.
      Funkcjonalna, ale były spore problemy z uruchomieniem.
      -stacja i czujniki nie komunikują się, przy 15 m odległości w budynku. Poratowałem się doprowadzeniem kabelka telefonicznego 10 par, 2 pary służą jako zasilanie 3V czujników z domu, 2 pary jako transmisja sygnałów WCz, 1 para jako antena DCF-77. który też nie wykrywał sygnału z Frakfurtu i nie synchronizował zegara.
      -cholerne problemy z pomiarem opadu, stacja komunikowała się z czujnikiem, ale albo wskazywała opad pomimo braku deszczu, albo wskazywała 0. Tak wyszło, że w moje ręce weszła stacja VENTUS W155, która też wykazywała problemy z deszczomierzem, pomogła zamiana deszczomierzy, z VENTUS do AURIOL i na odwrót, ale i tak trzeba było kilka razy wyjmować baterie i resetować stację i deszczomierz, zanim zaczęły normalnie pracować
      -czasami w pomiarze temperatury i wilgotności pokazuje się CH3, kanał, którego oficjalnie nie ma, przynajmniej w instrukcji,
      - anemometr (wiatromierz) podatny na sadź i lód, niedopracowany kształt obudowy pod tym względem powoduje unieruchamianie wirniczka. Trzeba włazić na dach i odmrażać po każdym mokrym śniegu.
      W Ventusie podoba mi się stałe niebieskie podświetlenie przy pracy z zasilacza oraz buforowa praca zasilacza i baterii.
    • Zalety
      VENTUS: pod zasilaczem stałe podświetlenie wyświetlacza.
      Zasilacz i baterie pracują buforowo, dzięki czemu stacja nie rozprogramowuje się w razie odłączenia zasilacza.
    • Wady
      Brak transmisji, Deszczomierz stwarza problemy w transmisji.
      • Jakość:
        3 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 3 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.4 pkt)
      APek
    • Data dodania: 2011-05-19 23:37:14
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Jak na stację za 199 zł podaje ona dość dużo danych i jak na pierwszą stację jest całkiem ok. Zamontowałem ją 20 stycznia i od tego czasu nie miałem z nią żadnych problemów (nie licząc jednego, niewielkiego- wirnik do prędkości wiatru zaciął się i się nie kręcił lecz wystarczyło lekkie pacnięcie weń i się rozkręcił). Ponieważ baterie w czujnikach zmieniłem na zalecane na forum Energizer Ultimate Lithium (czy jakoś tak) czujniki wciąż działają bez zarzutu. W stacji bazowej znajdują się te z zestawu (6) i też wciąż działają. Stacja bazowa bez problemu łączy się z czujnikami i pomimo pasma 433 Mhz nie ma zakłóceń. Sygnał DCF złapała mi w ciągu 1-2 minut (nie pamiętam dokładnie). Symbole pogodowe rzadko pokazują mi, że ma padać i uważam to za wadę (troszke to denerwuje, gdy pokazuje, że ma być zachmurzenie, a w rzeczywistości dochodzi do tego jeszcze deszcz). Deszczomierz w zimie jest bezużyteczny- wszak to nie śniegomierz. Niedawno dowiedziałem się, że barometr znajduje się w stacji bazowej, więc nie pokazuje ciśnienia zewnętrznego, tylko z pomieszczenia (więc może dlatego nieczęsto jest ten deszcz). Co do burzy trudno mi się wypowiedzieć, gdzyż takowej jeszcze nie było. Jeśli stacje bazową chce się powiesić na ścianie, w zestawie znajdują się niezbędne wkręty z dokładną instrukcją w jakiej odległości wiercić dziurki itp. Całość wykonana jak dla mnie bez zarzutu, choć przyciski w stacji bazowej nie są zbyt czułe na wciskanie. Brak podłączenia do PC (co jednak jest możliwe, jeśli się chce).
    • Zalety
      Dużo danych.
      Niezawodność.
      Pomimo wielu przycisków łatwość obsługi.
    • Wady
      Brak "firmowego" połączenia z PC.
      Barometr nie na zewnątrz,a w stacji bazowej.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 2 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.6 pkt)
      zielony24
    • Data dodania: 2011-06-02 14:21:08
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Za 99 PLN w Lidlu to jest super stacja!
    • Zalety
      Cena,jakość.
    • Wady
      Trochę mało dokładna.
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        4 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: -4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (4.8 pkt)
      APek
    • Data dodania: 2012-02-03 20:08:54
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Po roku używania mogę podsumować. Po pierwsze czujnik temp. zewnętrznej może pokazywać mniej niż -20 C (w nocy było -25,7C). Po drugie wiatraczki zacięły się dwa razy (raz na wiosnę, raz pod koniec sierpnia). Po trzecie kilka razy (może trzy - nie pamiętam) musiałem otwierać deszczomierz i wyjąć oraz włożyć baterie, gdyż przestawał komunikować się ze stacją bazową (było to bardzo "miłe", gdy padał rzęsisty deszcz - bo wtedy okazywało się, że nie zlicza opadów). Kilka razy pojawiała się ni stąd ni zowąd duża ilość opadów, mimo że nic nie padało (po nocy wstaję, patrze, a tam np. 60 albo 200 czy więcej mm). Jeden raz wymieniałem baterie w stacji bazowej (z tych dołączonych do zestawu na duracell). Dwa razy stacja bazowa pokazała, że mam na wyczerpaniu baterie w wiatromierzu/termometrze/barometrze etc.;). Ponieważ na forum przeczytałem, że Energizer Ultimate Lithium trzymać mają dwa lata, to stwierdziłem, że to błąd stacji bazowej, zatem wciskając na niej przycisk channel/search jeszcze raz komunikowałem czujniki z bazą i wszystko jest ok, a symbol baterii gasł. Stacja wciąż działa mimo mrozów, a baterie nadal są sprawne :).
    • Zalety
      Po roku działania wciąż jestem zadowolony.
    • Wady
      brak podłączenia do pc
      • Jakość:
        5 pkt
      • Funkcjonalność:
        5 pkt
      • Niezawodność:
        4 pkt
      • Dokładność:
        5 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 8 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
    • (3.25 pkt)
      user
    • Data dodania: 2013-11-29 19:26:47
    • Polecam ten produkt Polecam ten produkt
    • Czesc , jestem kompletnym laikiem w sprawach pogody jak to mowia Otto normalny uzytkownik w mysl zasady nie miala baba klopotu kupila se stacje pogodowa ja tez naleze do szczesliwych uzytkownikow tego nienieckiego cuda techniki. Po tygodniu uzytkowania pragne sie podzielic z Wami moimi laickimi spostrzezeniami czyli krotka ocena wady i zalety w/g mnie z gory przepraszam za bledy orto i brak "ogonkow polskich ".
      wady i zalety :
      1. plastikowe elementy wiatromierza , ostatnio padal grad czy to wytrzyma gradowe kulki wielkosci jaja ?
      2.Izolacja bateri przeciw wodzie ok gumowa uszczelka , ale przy temperaturze do -20 C bateryjka na zewnatrz pewnie ducha wyzionie.
      3.Jak sam producent podaje urzadzenie podatne na smog Elektro-magnetyczny.
      4.Podatnosc na zanieczyszczena atmosferyczne , mieszkam przy ruchliwej ulicy po tygodniu balkon jest czarny czy to sie jeszcze bedzie krecic , nie wiem.
      5.Dokladnosc wskazan : jak sie ma jeden miernik jast sie szczesliwym urzytkownikiem jak sie ma trzy jest juz problem roznica wskazan stacji :
      temperatura +/- 5 C zewnetrzna +/- 2C wewnetrzna wilgotnosc +/- 15% co wskazuje dobrze nie wiem .
      6.szybkosc przekazywania danych z sensorow zewnetrznych zbyt wolna ca 27 sek woda.
      7. Brak gwarancji , brak dostepu do informacji na stronie producenta , brak informacji o rozmieszczeniu sensorow
      8.Zasilanie Duza ilosc bateri 10 sztuk AA , brak zasilacza sieciowego,
      brak danych ozasilaczu w instrukcj obslugi.
      Zalety : A.Bialy korpus elementow pomiarowych zewnetrznych.
      B. niska cena
      C. Elegancki wyglad.
      Ogolnie jak na moj gust raczej zabawka niz powazny miernik, produkt spelnia wymagania laickiego konsumenta , dobre na prezent pod choinke.

    • Produkt posiadam od kilku dni
      • Jakość:
        4 pkt
      • Niezawodność:
        3 pkt
      • Dokładność:
        1 pkt
      • Koszt:
        5 pkt
    • Pomocność opinii: 4 pkt
      Czy opinia jest pomocna?
      Tak Nie
[1]2 »»
 
Copyright © 2018 Stacje-Pogody.pl. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.
Powered by WMrecenzje